Jenter med ADHD blir oversett

ADHD er forbundet med hyperaktive gutter. De passive ADHD-jentene blir derfor sjelden oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 30000 norske barn i skolealder har ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder). Sykdommen har lenge vært definert som en guttesykdom, men de siste åra har flere studier vist at også jenter har ADHD.

Trolig er rundt 40 prosent av ADHD-barna jenter.

Guttesosialisering

- Det er et alvorlig problem for jenter med ADHD at diagnosen defineres ut fra symptomer som er vanligst hos gutter, sier fylkesleder Sølvi Glevoll i ADHD-foreningen Oslo og Akershus.

På konferansen «Barns psykiske helse i et kjønnsperspektiv» som starter i Bergen i dag, blir ADHD et hett tema. Psykologspesialist Per Are Løkke er kritisk til tenkningen rundt ADHD.

- Det er helt åpenbart at de trekkene vi ser hos gutter med ADHD - som rastløshet, aggresjon og lukkethet og trangen til umiddelbar tilfredsstillelse - ikke bare kan forklares med en funksjonsfeil i hjernen. Jeg tror det handler like mye om kultur, og hva vi forventer av gutter kontra jenter, sier Løkke.

Han går så langt som til å hevde at kulturen mishandler gutters følelsesliv.

- Den tradisjonelle guttesosialiseringen handler om å forvise følelseslivet. I stedet for å fortelle skal guttene vise styrke og mestre. Når gutter opplever noe vondt, handler de. Men det er ikke sikkert det er riktig for dem å få et sykdomsnavn og at den beste hjelpen er en pille, sier Løkke.

Kjerneproblemene ved ADHD er hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer. Tre av fem med ADHD har problemer innenfor alle disse tre områdene. En av ti er hyperaktive og impulsive. Mens rundt 30 prosent har «bare» konsentrasjonsproblemer.

Sitter rolig

Overlege Pål Zeiner mener at årsaken til at det ofte ikke blir oppdaget når jenter har ADHD, er at de oftere enn guttene tilhører den siste gruppa.

- Å tenke at jenta som sitter rolig ved pulten sin, kanskje har ADHD, er vanskelig for både lærere og foreldre. Men hun kan ha de samme konsentrasjonsproblemene som den hyperaktive gutten, sier Zeiner, som jobber ved Sogn senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo.

Når problemene ikke er synlige på utsiden, blir ofte ADHD oppdaget seinere hos jenter - ikke før i 12- 13-årsalderen. Det bekymrer Zeiner.

- ADHD fører ofte med seg tilleggsproblemer som depresjoner og lærevansker, derfor er det viktig å få diagnose og eventuell behandling så tidlig som mulig, sier han.