Jenter mellom fire og femten måneder utvikler bryster

Kina frykter ny morsmelkskandale.

FRYKTER SKANDALE: Kinesiske myndigheter undersøker nå en rekke meieriprodukter for å finne ut hvorfor jenter helt ned i firemånedersalderen utvikler bryster. Foto: AFP/Scanpix
FRYKTER SKANDALE: Kinesiske myndigheter undersøker nå en rekke meieriprodukter for å finne ut hvorfor jenter helt ned i firemånedersalderen utvikler bryster. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kinesiske småbarnsforeldre frykter en ny melkeskandale, etter ferske anklager om at et firma som produserer melkepulver har tilsatt hormoner under produksjonen.

Anklagene kommer etter at det er funnet tegn til utvikling av bryster hos et lite antall jentebabyer, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er ikke mer enn to år siden landet ble rystet av den omfattende Melanin-skandalen. Det kjemiske stoffet brukes vanligvis i plastproduksjon, og kan være dødelig. Det ble blandet i morsmelkerstatning for å få melka til å virke mer proteinrik.

Produserer morsmelk Denne gangen er det selskapet Synutra International som må svare for seg.

Ifølge statlige aviser er det blitt påvist unormale mengder av hormonene estradiol og prolactin hos babyer med tilsynelatende utviklede bryster. Disse hormonene stimulerer utviklingen av brystmelk, skriver Ap.

- Sykehuset har bekreftet at datteren min er for tidlig seksuelt utviklet. De har ingen forslag til behandling, sier en mann til BBC.

Han har tatt med datteren til sykehuset for undersøkelse, etter å ha gitt henne melkeerstatning for tre uker siden.

Ifølge kanalen har kinesiske foreldre rapportert om at det er funnet unormalt høye hormonverdier i jenter fra fire til 15 måneder. Funnene inkluderer også prolaktive hormoner, som stimulerer brystmelkproduksjon.

- Som mor vet jeg ikke hvem jeg skal stole på, vennene mine, eksperter eller myndighetene. Nå er jeg forvirret, sier en mor til BBC.

Leter etter kilden Kinesiske myndigheter varsler nå at de vil trappe opp testingen etter hormoner i en rekke melkeprodukter.

Peter Ben Embarek, ekspert på matsikkerhet hos Verdens helseorganisasjon, sier hormonene kan komme gjennom mat, som for eksempel morsmelkerstatning, eller at de kan komme fra andre kilder.

TESTER: Medisinsk personale ved et sykehus i Wuhan tar blodprøve fra en baby for å teste hormonnivået, etter at det rapportert om for tidlig seksuell utvikling hos kinesiske jentebarn. Foto: Zhepherd Zhou/EPA/Scanpix
TESTER: Medisinsk personale ved et sykehus i Wuhan tar blodprøve fra en baby for å teste hormonnivået, etter at det rapportert om for tidlig seksuell utvikling hos kinesiske jentebarn. Foto: Zhepherd Zhou/EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg tror de prøver å få et bilde av hva som kan ha forårsaket dette, sier han til Ap.

Han tror at dersom hormoner blir funnet i melkeproduktene, så har de etter all sannsynlighet blitt gitt til melkekyr.

Benekter påstandene Selskapet som produserer melkepulveret benekter påstandene på det sterkeste.

- Vi ville aldri tilføre hormoner under produksjonen. Hvorfor ville vi gjøre det?, sier en talskvinne fra selskapet Synutra International til BBC.

Selskapets akesjeverdi sank med 35 prosent etter at nyheten ble kjent.

Seks barn døde, mens 300 000 ble syke under Melanin-skandalen for to år siden.

Flere sjefer for det ansvarlige selskapet måtte møte i retten. To menn ble dømt til døden, mens den kvinnelige sjefen og en annen person fra Sanlu-gruppen ble dømt til fengsel på livstid.

MORSMELKERSTATNING: For to år siden ble det funnet Melamin i kinesisk morsmelkerstatning. Seks barn døde og 300 000 ble syke. Foto: Shepherd Zhou/EPA/Scanpix
MORSMELKERSTATNING: For to år siden ble det funnet Melamin i kinesisk morsmelkerstatning. Seks barn døde og 300 000 ble syke. Foto: Shepherd Zhou/EPA/Scanpix Vis mer