AVTALER SLÅSSING: Politiet i Sørvest opplever et økende problem med at ungdom avtaler å møtes for å slåss. Foto: Politiet
AVTALER SLÅSSING: Politiet i Sørvest opplever et økende problem med at ungdom avtaler å møtes for å slåss. Foto: PolitietVis mer

Jenter på 13 og 14 år møtes for å slåss

Politiet i Stavangerområdet har fått meldinger om ti slåsskamper på bare et par uker.

- Vi har klart å identifisere noen ut fra videoen. Det er noen vi kjenner fra før og noen vi ikke kjenner fra før, sier Kathrine Sæland Rotseth, leder ved forebyggende avsnitt ved politiet i Stavanger.

I oktober har politiet i Sør-Vest politidistrikt fått meldinger om ti ulike slåsskamper på ulike steder i Stavanger-området. Politiet har videomateriale som viser at ungdommen som slåss, er jenter helt ned i 13-14-årsalderen.

- Det har vært ti slåsskamper i løpet av et par uker. Det er to stykker som slåss mens mellom 40 og 50 tilskuere heier og filmer det som skjer, sier Roseth.

Filmene spres deretter på sosiale medier.

Jenteslagsmål

- Det har hovedsakelig vært jenteslagsmål. Det er begge kjønn som står og filmer. Grunnen til at vi går ut med dette er at det har vært ti slåsskamper på kort tid. Vi ønsker å stoppe dette tidlig før dette får fotfeste og blir en måte ungdommen gjør opp på, sier Rotseth.

Hun understreker at politiet ønsker å få foreldrene på banen for å forebygge hendelser som dette.

- Vi ønsker at foreldrene skal snakke med barna om det, og hvilke konsekvenser det har å dele videoer og kommentere slike innlegg på sosiale medier. Dette kan skje hvem som helst. Man skal ikke tro at dette ikke gjelder ens egen ungdom. Ungdom er nysgjerrige og kan bli dratt inn i ting, sier hun.

Hun forteller at noen av ungdommene som er identifisert er kjenninger av politiet. De har vært borti narkotika og også involverte i voldshandlinger tidligere. Noen av dem blir også fulgt opp av barnevernet.

Deling av videoer på sosiale medier har konsekvenser for dem som har blitt filmet. Ungdommen er under den kriminelle lavalder. Derfor er politiet i kontakt med skole og foreldre for å få kontroll på problemet.

- Vi har vært i kontakt med noen foreldre, sier Rotseth.

Vil ikke snakke med politiet

Hun forteller at de ikke har fått meldinger om alvorlige skader i forbindelse med slåsskampene.

- Det var noen alvorlige voldshandlinger i fjor. Men dette gjaldt gutteslåsskamper, forteller hun.

Det ble også arrangert slåsskamper i april i år.

Rotseth forteller at det er vanskelig for politiet å komme i kontakt med ungdommen.

- En utfordring er at ungdom ikke vil si noe, selv om de blir skadet. Man skal ikke sladre om det man har vært med på. Det gjør arbeidet vanskelig. Alle er i utgangspunktet uskyldige. Det er snakk om gruppepress. Selv på vanlige patruljer er det vanskelig å komme i kontakt med ungdommen. De løper unna, sier Rotseth.

Ifølge Rotseth virker det ikke som om ungdommen ønsker kontakt.

- Det virker som om de ikke ønsker å bli observert sammen med politiet. Vi i politiet må jobbe med å få et bedre forhold til ungdommen, sier hun.