- Jenter på 15 tvangsgiftes av imamer i Norge

Flere hundre tvangsekteskapssaker i året. Stadig flere henvendelser til hjelpeapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Vi kjenner til at mindreårige jenter blir gift i Norge av imam eller mulla. Vi vet at det har skjedd, men ikke hvem som står bak. Vi har hjulpet flere jenter ned til 15 år. For ungdommen er det et stort problem, for selv om de har gitt klart uttrykk for at de ikke vil giftes, oppfatter de seg selv som lovlig gift.

Det forteller rådgiver Terje Bjøranger i UDI til Dagbladet.no. Han leder Kompetanseteamet mot tvangsekteskap som samarbeider med politiet og Norges Røde Kors. Det er ulovlig å gifte seg som 15-åring i Norge. Likevel skjer det.

- Om vi får kjennskap til vedkommendes identitet vil vi forfølge saken. Vi mener også de bør anmelder det selv. Det er viktig at slike opplysninger kommer fram.

Levende visum

I tillegg opplever gruppa en økning i antall tvangsekteskapsaker. De fleste han og gruppa hjelper er jenter på rundt 18 år med kurdiske og pakistanske foreldre.

- Senest i dag hadde jeg en pakistansk jente på kontoret som sa at hun ble behandlet som et visum. Hun ble etter lang tids press overtalt til å gifte seg med en slektning i familiens hjemland. Det varte så lenge at hun ga etter. Det var åpent hele tiden fra ektemannens side og fra familien hennes sin side at det var oppholdstillatelse som var motivasjonen for ekteskapet.

I går sa lederen for Røde Kors tvangsekteskapstelefon ut i VG med sin tvangsekteskapsstatistikk. 29 saker hadde telefonen i fjor, noe som er en nedgang. I Kompetanseteamet mot tvangsekteskapssaker i UDI er virkeligheten dessverre en annen. Kompetanseteamet er en andrelinjetjeneste, til hjelp for det øvrige hjelpeapparatet. Men mange tar nå kontakt direkte.

- I 2005 hadde vi 93 tvangsekteskapsaker. Så langt i år har vi hatt 20 saker. Første halvår i fjor hadde vi 40. Allerede i år ligger det an til en økning, og behovet for hjelp er stort. Våre klienter forteller at de kjenner mange i samme situasjon som ikke har bedt om hjelp ennå. Jeg syns det er viktig å lytte til dem, sier Bjøranger, som tror mørketallene er store.

ARRANGERT EKTESKAP: Kan ende i tvang for norske jenter som vil ut av ekteskapet. Foto: Linda Næsfeldt
ARRANGERT EKTESKAP: Kan ende i tvang for norske jenter som vil ut av ekteskapet. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer

Familiegjenforening

Siden opprettelsen i november 2004 har organet hatt 120 saker. Sakene kommer inn fra politi, barnevern, skoler, Røde Kors og annet hjelpeapparat. Også de unge selv tar kontakt, i større grad nå enn før, siden tjenesten er blitt kjent. De fleste sakene er konkrete og til dels alvorlige. Mange av sakene gjelder familiegjenforening.

- Presset går i retning av å tillate en person fra utlandet å gifte seg med dem for at vedkommende skal få opphold, sier Bjøranger.

Det er i all hovedsak jenter som tar kontakt med Kompetanseteamet. 10 - 15 prosent er gutter. Det første rådet Kompetanseteamet gir er ofte at vedkommende må få tak i passet sitt og levere det i sikkerhet. Slik slipper man å bli med til utlandet mot sin vilje. Gruppa råder også unge til å ikke bli med på ferie til hjemlandet når de er usikre.

- Det rådet har vi gitt mange ganger. Vi har hatt flere saker i det siste med vanlige arrangerte ekteskap, der de selv ikke har oppfattet det som tvang i starten. Men når de ønsker å komme ut av det får de store problemer i forhold til egen famile.

Om giftemålet allerede er inngått forsøker teamet å samordne myndighetenes innsats. Det kan være klienten behøver hjelp til å anmelde saken, til å få voldsalarm etcetera. Om vedkommende tør å innrømme tvangsektskapet kan søknad om familiegjenforening avslås.

- Flere og flere unge tar kontakt med oss. Det sprer seg i miljøene, vi får mange henvendelser fra jenter som har fått tips fra andre. De sier de er glade for at myndighetene er på banen. Om tilbudet er der kommer tallene til å gå opp. Mange vet ikke at det finnes et konkret tilbud.

Seif opplever også økning

Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) holder på å oppsummere tallene for 2005 nå.

Organisasjonen mottar over 1000 henvendelser i året, og cirka halvparten har med spørsmålet arrangert ekteskap under større og mindre grad av tvang å gjøre. Mange søker informasjon om hva de skal gjøre når tiden er inne. De virkelig krisesakene, ungdom som gjerne er utsatt for vold, som enten er blitt tvangsgiftet eller det er nært forstående, blir det også bare flere av.

- Vi ser dessverre ingen nedgang, vi vet ikke hvor dette skal ende. I fjor hadde Seif 78 såkalt krise-krisesaker. Over halvparten av disse måtte flyttes til ny landsdel, sier Fleischer til Dagbladet.no.

Seif startet i 1999 med systematisk registrering. I 2002 var tallet på såkalte krisesaker 45. I 2003 var tallet 57, 2004 brakte 75. Hittil i år har organisasjonen hatt 18 saker. Den yngste Seif hjalp i fjor var 10 år og den eldste 26 år. I fjor var 20 prosent av de 78 under 18 år.

- Vi kommer også over barneekteskap. Vi har sett mange rare vielsesattester fra imamer i Norge. Vi har saker der familien bevæpner seg og jakter etter de unge halve Norge rundt for å finne de unge, sier Fleischer, som tror grunnen er at ungdommen nå setter foten ned.

- Vi er vitne til et ungdomsopprør av dimensjoner. Det vil bli stadig flere som sier nei, avslutter Fleischer.

ØKENDE TALL:</B> Gerd Fleischer i Seif vet ikke hvor 2006 vil ende. Allerede i år har hun hatt 18 tvangsekteskapssaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer