- Jenter på 15 tvangsgiftes av imamer i Norge

Flere hundre tvangsekteskapssaker i året. Stadig flere henvendelser til hjelpeapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Vi kjenner til at mindreårige jenter blir gift i Norge av imam eller mulla. Vi vet at det har skjedd, men ikke hvem som står bak. Vi har hjulpet flere jenter ned til 15 år. For ungdommen er det et stort problem, for selv om de har gitt klart uttrykk for at de ikke vil giftes, oppfatter de seg selv som lovlig gift.

Det forteller rådgiver Terje Bjøranger i UDI til Dagbladet.no. Han leder Kompetanseteamet mot tvangsekteskap som samarbeider med politiet og Norges Røde Kors. Det er ulovlig å gifte seg som 15-åring i Norge. Likevel skjer det.

- Om vi får kjennskap til vedkommendes identitet vil vi forfølge saken. Vi mener også de bør anmelder det selv. Det er viktig at slike opplysninger kommer fram.

Levende visum

I tillegg opplever gruppa en økning i antall tvangsekteskapsaker. De fleste han og gruppa hjelper er jenter på rundt 18 år med kurdiske og pakistanske foreldre.

- Senest i dag hadde jeg en pakistansk jente på kontoret som sa at hun ble behandlet som et visum. Hun ble etter lang tids press overtalt til å gifte seg med en slektning i familiens hjemland. Det varte så lenge at hun ga etter. Det var åpent hele tiden fra ektemannens side og fra familien hennes sin side at det var oppholdstillatelse som var motivasjonen for ekteskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer