Jenter ruses og voldtas

Drikker mer og mer, og gutter utnytter fulle jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste årene har jenters drikkevaner endret seg. Undersøkelser fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at jenter snart tar igjen sine kameraters alkoholkonsum, og at ungdoms alkoholforbruk har økt med 50 prosent siden 1990.

I takt med drikkevanene, har også antall voldtekter og voldtektsforsøk på unge kvinner økt. Rusede og fulle jenter misbrukes, men flertallet tør ikke å anmelde voldtektene, skriver Dagsavisen i dag.

- Dessverre blir man mer sårbar for å bli voldtatt når man er full. Når man er ute på byen må man få noen til å passe på drinken sin mens man for eksempel er på toalettet. Er man på fest og blir full må venninna passe på, sier daglig leder ved Dixi ressurssenter for voldtatte, Herdis R. Magerøy, til Dagsavisen.

Tall fra voldtektsmottaket ved Oslo legevakt viser at av 156 ofre som ble testet i 2004, hadde 60 prosent enten alkohol eller rus i kroppen da overgrepet skjedde.

- Å voldta en som er rusa eller veldig full er særskilt grovt. Jenter må kunne ta seg en fest uten å bli misbrukte, skjenket eller dopet, sier Magerøy til Dagsavisen.

Ifølge tall fra Politidirektorat viser det seg at antall anmeldelser sank fra 2004 til 2005. 768 voldtekter ble anmeldt på landsbasis i fjor.

Tall fra Dixi ressurssenter viser at blant kvinner som søker hjelp for voldtekt var et klart flertall tenåringer eller i 20-årene da overgrepet skjedde. 16 prosent fortalte at de ble dopet på forhånd.