- Jenter særlig utsatt

Barneekteskap påvirker barnas helse og utdanning, konstaterer Unicef i New Delhi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jentene er særlig utsatt. Når de giftes bort får de ofte ingen utdannelse, og det innebærer katastrofale helsekonsekvenser når det gjelder barnefødsler, sier Savita Naqvi hos Unicef (FNs barnefond).

Komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel er den vanligste dødsårsaken blant jenter mellom 15 og 19 år i verden. Jo yngre jentene er, desto større er risikoen.

Jenter under 15 år løper en fem ganger så stor risiko for å dø under en fødsel som kvinner over 20 år. Ifølge en Unicef-rapport kreves det at man satser på jenters utdanning for å få en slutt på barneekteskap. Det gjøres allerede en del arbeid i denne retningen.

Myndighetene i de indiske statene Rajastan, Karnataka og Haryana planlegger å starte et eget program rettet mot fattige familier.

Et eksempel på tiltak er å opprette en sparekonto i jentenes navn. Dersom de fortsatt er ugift når de fyller 18 år, får de cirka 8000 kroner. Forhåpningen er at familiene på denne måten skal lokkes til å utsette giftermålet og heller la jentene gå på skole.