Jenter selges som pengemaskiner

MILANO (Dagbladet): Hvert år kommer 500 000 nye jenter til Vest-Europa som sex-arbeidere. Bak dem står profesjonelle menneskehandlere som ofte tvinger jentene inn i sex-industrien med mordtrusler og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er Den internasjonale organisasjonen for utvandring i Wien, som har regnet seg fram til denne enorme menneskestrømmen. Organisasjonen mener mer enn to millioner mennesker i Europa lever under slaveliknende forhold. De aller fleste av dem tvinges til å jobbe som prostituerte.

Enorm fortjeneste

- Distribusjon av jenter til Europas sex-markeder er svært attraktivt. Fortjenesten er enorm. Ei jente er en pengemaskin så lenge hun er aktiv, mens narkotika selges én gang, så må man skaffe mer stoff med den risiko det innebærer, sier Michael Platzer ved FNs senter for kriminalitetsforebyggende arbeid i Wien.

Nøyaktig hvor mye penger som er involvert vet ingen. Men flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med snakker om en «enorm fortjeneste». Ei jente kan tjene inntil to millioner kroner i året. Virksomheten er nesten risikofri. Strafferammen for hallikvirksomhet er lav i hele Vest-Europa.

- Problemet er at både tilbudet av jenter, og etterspørselen, er enormt. Fattigdommen i deler av det tidligere Sovjetunionen er stor. Det er ikke rart at mange gjør hva de kan for å slippe ut av lutfattige, tilbakestående samfunn helt uten utviklingsmuligheter, sier Platzer.

- Husk at dagens unge i Russland og Ukraina kan for første gang gjøre som de vil. Deres foreldre og besteforeldre var undertrykt av et kommunistisk maktapparat. Deres forfedre av tsarens. Nå har de for første gang en følelse av frihet, sier Platzer.

400ø000 ukrainere

Utenriksredaktør Vedlutskij i avisa Deksa i Ukrainas hovedstad Kiev er ikke overrasket over at mange av jentene til Europas sex-industri kommer fra Ukraina

- Det dreier seg om fattigdom, sier han. 400ø000 ukrainske kvinner under 30 år har de siste fire åra fått visum til Vest-Europa. De aller fleste av dem er i sex-industrien.

- Det er en tragedie. Mande av disse jentene vet nok hva slags jobb de får. Men de fleste gjør det ikke, sier Vedlutskij.

- De fleste tror de skal bli dansere, servitører, ekspeditører, eller jobbe med unger. De blir fratatt sine pass, og er helt rettsløse, sier Vedlutskij. Han legger til at historien om de prostituerte ikke har vært tatt opp av ukrainske medier. Det er et skammens kapittel man ikke villig blar i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer