Jenter, skjerp dere!

Gutter kan mere enn jenter. Ifølge en ny undersøkelse står det dårlig til med realfagkunnskapen til norske jenter. Gutta kommer litt bedre ut, men har likevel langt igjen til toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutta gjør det fremdeles mye bedre enn jenter i realfag. Statsråd Jon Lilletun bekymrer seg, men har ikke svar på hvordan forskjellen skal utjevnes.

Undersøkelsen som i dag ble lagt fram om realfagkunnskapene i den videregående skolen er ikke spesielt hyggelig lesing. Det er stort sprik mellom gutters og jenters realfagkunnskap.

For elever med allmenne, økonomiske og administrative fag (AA), svarte guttene riktig på 71 prosent av matematikktesten. Jentene greide kun 59 prosent. Gutter fra andre studieretninger svarte riktig på 54 prosent, mens prosenten var 41 for jenter.

Det står ikke stort bedre til i naturfag. Guttene fra AA svarte riktig på 71 prosent, mens jentene fikk 61 prosent. På de andre studieretningene er tallene 58 prosent for guttene og 50 prosent for jentene.

- Hva skal vi gjøre, spør kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun.
- Det er et stykke vei å gå. Kanskje har det vært en bitteliten forbedring de siste tre årene. Men det kan skyldes feilmarginer i tallene...

Heller ikke resten av rapporten gir noe rosenrødt bilde av realfagkunnskapene. Sammenlignet med andre i-land, ligger norsk ungdom under gjennomsnittet i matematikkunnskap. De gjør det også dårlig i geometri og regning med likninger.

Lyspunktet er at vi gjør det usedvanlig sterkt i naturfag. Det fører til at realfag sett under ett plasserer oss på fjerdeplass. Norge er kun slått av Nederland, Sverige og Island. Elevene gjør det også svært bra i statistiske oppgaver.

Det ble foretatt en lik undersøkelse i 1995. Tallene har knapt forandret seg.