FIRE KILO: Den åtte måneder gammel jenta Nashad Abdirisak med mor Halimo (30) til en klinikk for mødre og barn for to måneder siden med alvorlig underernæring, kun 4 kilo..Den lokale helsekoordinatoren sjekker overarmsmålet. Foto: OLAV A. SALTBONES/RØDE KORS/SCANPIX
FIRE KILO: Den åtte måneder gammel jenta Nashad Abdirisak med mor Halimo (30) til en klinikk for mødre og barn for to måneder siden med alvorlig underernæring, kun 4 kilo..Den lokale helsekoordinatoren sjekker overarmsmålet. Foto: OLAV A. SALTBONES/RØDE KORS/SCANPIXVis mer

Jenter som Nashad (8 mnd) gir Somalia håp

Lagt på seg halvannen kilo på to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peanøtter og tid, det er to ting som er i ferd med å redde åtte måneder gamle Nashads liv.

For to måneder siden brakte Halimo Abdirisak den lille datteren sin til Røde Halvmånes helseklinikk i Galkayo, nord i Somalia.

- Jeg har vært så redd for henne, forteller moren.

Nashad veide bare fire kilo og var akutt underernært da hun kom til helseklinikken.

- Jeg ble syk og spiste for lite da hun var tre måneder og kunne ikke gi henne brystmelk. Da ville ikke Nashad spise noe, og vi hadde ikke mat heller. Slik gikk det i tre måneder, forteller Abdirisak ifølge Røde Kors.

Over 320 barn dør av sult hver eneste dag i Somalia.

Halvannen kilo På helseklinikken har hun fått en næringsrik peanøttblanding og medisiner. Vekten har økt til 5,5 kilo, men hun burde veid sju.

Likevel, det er slike historier som får president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, til å si at det er håp.

- Det tar et par måneder å få et sterkt underernært barn på trygg grunn, forteller han.

- Oppmuntrende Mollekleiv har vært på rundreise i Somalia. Han har sett mange barn som ikke vil klare seg. Men han har også sett hvordan 130 tonn næringsrik kjeks sendt fra Bergen for to uker siden nå er i ferd med å redde liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er oppmuntrende, sier han.

Han forstår at omfanget av katastrofen på Afrikas Horn lett kan få nordmenn flest til å føle det håpløst å hjelpe, men understreker at det er like viktig å redde en liten jente i Somalia, som en jente som blir påkjørt på Grünerløkka.

- Dette er også familier. De har et navn, et liv og verdighet. En somalisk mor er akkurat like glad i sine barn som jeg er i mine, sier han.

Sprer seg nordover På sin reise fra Mogadishu i sør til Puntland har Mollekleiv sett hvordan tørken er i ferd med å spre seg nordover.

Folk fra Sør-Somalia har flyktet både fra krig og mat- og vannmangel. Mange har reist til nabolandene Kenya og Etiopia, men det er også mange som har reist nordover.

Nå dør dyrene også her, og marken er brunsvidd.

- Somaliere er veldig flinke til å hjelpe hverandre. Men nå når flyktningstrømmen går i den retningen og tørken har rammet også her, ser vi veldig omfattende lidelser også i dette området. Så lenge det ikke er meldt regn før i oktober og november, vil det bli verre før det blir bedre.

- Hvor fort det blir bedre og hvor mye bedre det blir, er helt avhengig av hvor mye hjelp det internasjonale samfunnet kan bidra med, sier Mollekleiv.

Fordele oppgavene Organisasjonens nødhjelp i Somalia blir distribuert gjennom det lokale Røde Halvmånes helseklinikker i hele landet, også i sør der FN-organisasjoner er utestengt av al-Shabaab.

Mollekleiv sier det internasjonale Røde Kors nå vil trappe opp innsatsen for å nå én million mennesker.

Den ekstra innsatsen vil de sette inn i sør, nettopp fordi Røde Halvmåne er blant de få som kan nå fram dit. Slik håper de å unngå at flere legger på flukt.

Røde Kors håper samtidig at FN og andre hjelpeorganisasjoner kan øke sin innsats i områdene lenger nord, der de har tilgang.

Ifølge Mollekleiv sier lederne i somalisk Røde Halvmåne at de ikke har opplevd at organisasjonens nødhjelp er stjålet, slik FN har gjort. De skal heller ikke ha vært tvunget til å betale militsgrupper for å slippe fram.

(NTB)