Jenter sulter seg til døde

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Spiseforstyrrelser er vår mest dødelige psykiatriske lidelse. Hvert år sulter jenter seg til døde, og andre får hjertestans etter langvarig bulimi. Nå retter norske eksperter krass kritikk mot legestanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

og JANE THRONDSEN

Forskere er alvorlig bekymret for at norske leger vet for lite om spiseforstyrrelser - og til og med vegrer seg for å behandle denne pasientgruppa. For spiseforstyrrelser er dødsens alvor. Det kom fram da den nordiske kongressen om spiseforstyrrelser ble åpnet i Bergen i går.

- Folk med spiseforstyrrelser er den gruppen pasienter i Norge som blir dårligst behandlet av allmennpraktiserende leger, sier Runi Børresen Gresko, forsker og ekspert på spiseforstyrrelser. Hun sier leger har nektet å behandle jenter med spiseforstyrrelser, dette til tross for at om lag 100000 mennesker lider av sykdommen.

- Dette er alvorlig. Legene er den viktigste faktoren for å fange opp folk med spiseforstyrrelser. Vi regner at det tar rundt fire til seks år fra folk får symptomer til de oppsøker hjelpeapparatet. Blir den syke avvist, tar det lang tid før vedkommende oppsøker hjelpeapparatet igjen. I mellomtida kan liv gå tapt, sier hun

Dødelighet

Kapasiteter på emnet fra hele Norden deltar på kongressen. Den danske overlegen Søren Nielsen vil i dag legge fram tall som viser at spiseforstyrrelser er vår mest dødelige psykiatriske lidelse.

Han sier til Dagbladet at dødeligheten er ni ganger høyere hos anorektikere enn blant normalbefolkningen.

Spiseforstyrrelser blir oftest forbundet med anoreksi, men det er langt flere som lider av bulimi som også er dødelig.

Bulemikere bruker ofte avføringsmidler og kaster opp. Det fører til en forstyrrelse i væskebalansen, som igjen kan medføre hjertestans og død.

Ingen enkeltårsak

Den svenske professoren Christopher Gillberg har utført den første befolkningsstudien i sitt slag. Studien har strukket seg over 15 år og tok utgangspunkt i en gruppe på 4291 svenske skoleelever.

Studien viste blant annet at anoreksi forekommer i alle sosiale lag og i like stor utstrekning.

- Det er ikke slik det ofte blir hevdet at de mer intellektuelle og skoleflinke er spesielt utsatt. Likevel fant vi et høyt ambisjonsnivå hos anorektikere.

- Personlighetsforstyrrelser, tvangstanker og tvangshandlinger fra barndommen av spiller en viktigere rolle for utviklingen av anoreksi, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer