Jenter sulter seg til døde

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Spiseforstyrrelser er vår mest dødelige psykiatriske lidelse. Hvert år sulter jenter seg til døde, og andre får hjertestans etter langvarig bulimi. Nå retter norske eksperter krass kritikk mot legestanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

og JANE THRONDSEN

Forskere er alvorlig bekymret for at norske leger vet for lite om spiseforstyrrelser - og til og med vegrer seg for å behandle denne pasientgruppa. For spiseforstyrrelser er dødsens alvor. Det kom fram da den nordiske kongressen om spiseforstyrrelser ble åpnet i Bergen i går.

- Folk med spiseforstyrrelser er den gruppen pasienter i Norge som blir dårligst behandlet av allmennpraktiserende leger, sier Runi Børresen Gresko, forsker og ekspert på spiseforstyrrelser. Hun sier leger har nektet å behandle jenter med spiseforstyrrelser, dette til tross for at om lag 100000 mennesker lider av sykdommen.

- Dette er alvorlig. Legene er den viktigste faktoren for å fange opp folk med spiseforstyrrelser. Vi regner at det tar rundt fire til seks år fra folk får symptomer til de oppsøker hjelpeapparatet. Blir den syke avvist, tar det lang tid før vedkommende oppsøker hjelpeapparatet igjen. I mellomtida kan liv gå tapt, sier hun

Dødelighet

Kapasiteter på emnet fra hele Norden deltar på kongressen. Den danske overlegen Søren Nielsen vil i dag legge fram tall som viser at spiseforstyrrelser er vår mest dødelige psykiatriske lidelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer