Jentespranget

NEW YORK (Dagbladet): Etter at Hillary Rodham Clinton i forrige uke ga klar beskjed om at hun vil stille som senatorkandidat neste år, er loddet kastet. Ikke bare er det et stort jentesprang for amerikanske kvinner Hillary er i ferd med å gjøre. Hun markerer også at presidenten får klare seg alene det siste året han er «verdens mektigste mann». Og det er første gang på 80 år at en president er «koneløs» i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå står det ingen ting i konstitusjonen om førstedamer. Fruene har egentlig ingen offisiell funksjon. Det har vært opp til den enkelte å definere sin profil utad. Hillary har fra første stund markert seg som mer hjernestyrt enn hjertestyrt. Bortsett fra Eleanor Roosevelt har ingen amerikanske førstedamer markert en så tydelig politisk profil som Hillary. Hun var arkitekten bak de store helsereformene som ble avvist av Kongressen i Bill Clintons første presidentperiode, og så radikale var disse reformene, at mange mener de var årsaken til at demokratene mistet flertallet i Kongressen i 1994.

  • Dette flertallet har demokratene bestemt seg for å gjenerobre i 2001. Og Hillarys udefinerte New York-kandidatur har gjort mange demokrater syke av bekymring de siste månedene. Mistanken om at hun bare flørtet med senatorplanene var uutholdelig for både partifeller og newyorkere. I tillegg har meningsmålinger vist at 53 prosent av New Yorks befolkning ikke vil ha henne som sin senator. Da hun omfavnet Suha Arafat på Vestbredden etter fru Arafats voldsomme utfall mot israelerne, mente mange at Hillary hadde fått dødskysset. Men Israels Ehud Barak forsvarte førstedamen, og så langt viser ingen meningsmålinger at de mange og viktige jødiske velgerne i New York har tatt avstand fra Hillary.
  • Den Hillary som sto på barrikadene for en mer rettferdig helsepolitikk, for sin egen advokatpraksis og for sin manns ære under riksrettssaken, var en person med sterk integritet. Når den samme Hillary tar på seg capsen til baseballaget New York Yankees, uten å stille på en eneste viktig kamp, lukter det snusk og bortforklaringer. Og den lukta har en Clinton-eim fra riksrettssaken som ingen liker i USA. I en rekke saker har Hillary snodd seg unna klar stillingstaken, og mange har spurt hvor det er blitt av den seierrike auraen hun omga seg med.
  • Derfor var det regelrett press som for en uke siden fikk Hillary til å si at hun vil annonsere sitt senatorkandidatur tidlig på nyåret. Spørsmålet er om dette har fått Hillary ut av trøbbel. Mange mener svaret er nei. Store velgergrupper i New York mistenker henne for å stille til valg for å finne på noe etter åtte år i Det hvite hus. Kandidaturet hennes er en del av et mystisk ekteskapelig drama hvor det nå er Hillarys tur til å gå en runde i det politiske rampelyset, skriver Gail Sheehy i en ny bok som kommer på markedet med det første. Og når valget falt på New York, var det fordi Bill mente at den liberale staten ville gå for Hillary, skriver forfatteren. Mistanken om den slags opportunisme faller mange newyorkere tungt for brystet.
  • Når hennes motpart i New York, borgermester Rudy Giuliani, annonserer sitt kandidatur, kan Hillary vente en skittentøyvask av guds nåde. Røffe Rudy vet ikke hva silkehansker er. Hans siste korstog nå er å arrestere hjemløse. Det som begynte som en velkommen opprydding i det kaotiske og kriminelle New York, er endt opp i en moralistisk rengjøring ingen vet hvor skal ende. Giuliani har etter manges mening gjort sin egen karakterbrist til en styringsmodell for millionbyen.
  • Så hvorfor ser ikke Hillary at hun kan oppsøke alle menneskene Rudy vil kaste på søppelhaugen, og virkelig bli sett som en spennende motkandidat med alternative løsninger? spør spaltister som synes Hillarys rake rygg har sunket sammen i stemmesankingen. Bare Hillary vet i hvilken retning det første jentespranget skal tas. Blir det tilbake til seg selv, blir neste års valgkamp utrolig spennende i New York.