Jenteturen til Hellas skulle være sommerens store høydepunkt.

Noen deilige dager i sol og varme.

For en av dem ble livet aldri det samme igjen.

Jenteturen som ble et helvete

Publisert
Sist oppdatert

Det er juli i 2017 da et fly fra Gardermoen lander på Rhodos. Jenteturen til den greske turistmagneten har vært planlagt i en liten evighet. Endelig er de her.

Hellas viser seg fra sin beste side. Sol, varme, god mat og drikke. Lange dager på stranda, seine kvelder på balkongen og på restaurant.

De fire kvinnene nyter livet til det fulle.

JENTETUR: De fire kvinnene hadde gledet seg til noen herlige dager i Hellas. For en av dem ble livet snudd på hodet. Foto: Privat
JENTETUR: De fire kvinnene hadde gledet seg til noen herlige dager i Hellas. For en av dem ble livet snudd på hodet. Foto: Privat Vis mer

Men det, som ifølge en av dem skjer bare to døgn før de skal reise hjem, vil følge henne resten av livet. Fire år etter gjør hun seg klar for å reise tilbake.

Men denne gangen er det ingen ferie. Denne gangen skal hun møte i en gresk rettssal, hvor to menn er tiltalt for å ha voldtatt henne.

- Et helvete

Det durer i låsen på ei dør til en oppgang på Østlandet. Utenfor har høsten begynt å farge trærne gule og rød. Noen trappetrinn seinere åpner «Ida» døra til leiligheten hvor hun bor.

Kvinnen i 30-åra har noe hun vil fortelle. En historie bare hennes aller nærmeste har fått høre.

- Det har vært et helvete. Det har vært fornektelse og sinne. Jeg har klandret meg selv i fire år. Klandret meg selv for at jeg ble voldtatt. En bit av sjela mi ble igjen på Rhodos den natta, sier «Ida».

Av hensyn til familie ønsker ikke alenemora å stå fram med navn. Hun vil skjerme barnet sitt. Det er fremdeles mange som ikke vet. Mange som ikke trenger å vite.

Samtidig vil hun stå fram. Fordi hun mener det er viktig, både å advare andre og å si til dem som opplever det samme som henne at de ikke er alene. Og at man ikke må gi opp, selv om man møter motstand.

Marerittet starter

På Rhodos i 2017 er julikvelden varm. De fire kvinnene er ute på restaurant.

Store smil og høye drinker blir foreviget med mobilen.

TIMER FØR: De fire kvinnene nyter livet på Rhodos. Samme kveld skal en av dem ha blitt utsatt for vold og voldtekt. Foto: Privat.
TIMER FØR: De fire kvinnene nyter livet på Rhodos. Samme kveld skal en av dem ha blitt utsatt for vold og voldtekt. Foto: Privat. Vis mer

- Vi bodde like ved bargata, og en av de siste kveldene skulle vi gå ut. På utestedet som heter «Colorado» var det livemusikk og god stemning, så det ble på en måte vårt stamsted. Selv om vi var noen år eldre enn de fleste som var der, så hadde vi det kjempegøy. Jeg kom i snakk med noen av dem som var på jobb den kvelden, blant annet en av musikerne i bandet som opptrådte og den ene bartenderen, forteller «Ida».

Dagbladet har vært i kontakt med eieren av «Colorado». Hun understreker at den angivelige hendelsen ikke har noen tilknytning til nattklubben og at de tar sterk avstand fra det som ifølge «Ida» skal ha skjedd.

Den norske kvinnen får god kontakt med musikeren. Etter at han har spilt ferdig, blir de sittende og prate. På tidspunktet ville hun beskrevet ham som en genuint bra person. Vennlig og lett å prate med. I ettertid skal hun i avhør beskrive ham som tillitvekkende og hyggelig.

Mens de andre tre venninnene drar fra utestedet, bestemmer «Ida» seg for å bli igjen. Musikeren har invitert henne med på nachspiel sammen med ansatte fra utestedene i byen. Hun har lyst til å være med.

- Jeg anså det som trygt å bli igjen da jeg hadde vært på Rhodos i nesten ei uke og blitt kjent med området og utestedet. Jeg følte meg trygg i selskap av en ansatt på utestedet, samtalen vår hadde aldri vært seksuelt ladet, og hotellet mitt lå rett i nærheten av der vi var. Nachspielet skulle også være i samme gate som utestedet, sier «Ida».

Det er en av de siste kveldene i ferien. Klokka nærmer seg 04 og barene skal straks stenge. Det er tid for å dra.

FERIEMARERITT: Jenteturen som skulle være sommerens store høydepunkt, ble forvandlet til et mareritt. Foto: Privat.
FERIEMARERITT: Jenteturen som skulle være sommerens store høydepunkt, ble forvandlet til et mareritt. Foto: Privat. Vis mer

- Da vi kom ut av utestedet, sa musikeren plutselig at han var nødt til å ha med seg bilen sin, men at vi da kunne kjøre til nachspielet like ved. Jeg er vokst opp med at man ikke setter seg inn i fremmed biler med ukjente mennesker, men hans overtalelser og sjarm var likevel nok til å berolige meg der og da. Han sa det var ett minutt å kjøre, og lo bort alle motsigelser. På grunn av oppførselen og trygghetsfølelsen han ga meg da vi snakket sammen, lot jeg meg overbevise, forteller hun.

Sekunder seinere endrer imidlertid alt seg. Ifølge «Ida» skal overgrepet mot henne ha startet nesten umiddelbart etter at de satte seg inn i bilen.

- I det jeg setter meg inn, låser han alle dørene. Han svinger fort ut på veien. Så begynner han å kjøre i motsatt retning av der festen skal være. Like etterpå tar han av seg buksa, griper tak i hodet mitt og tvinger det ned i skrittet på seg selv, forteller hun.

Den mørkeste natta

Omringet av mørket og med panikk forsøker hun å orientere seg. Legge merke til hvilken retning de drar. Hvor langt de kjører.

Hvor lang tid som har gått før bilen stopper, har hun vanskelig med å fastslå. Kanskje var det ti minutter. Kanskje mer.

- Da vi kommer fram er det helt mørkt. Han river opp bildøra, drar meg inn i huset og videre til et soverom. På dette tidspunktet hadde jeg begynt å gå i sjokk. Så står han bare og ser på meg. Plutselig går ei dør bak ham opp, og bartenderen fra utestedet kommer inn. Han har bar overkropp. Jeg tar et skritt tilbake og sier bare «dette kommer ikke til å skje. Dette skal ikke skje.» Det blir stille før jeg plutselig blir dyttet ned på magen i senga. Så blir det helt svart, sier hun.

De neste timene beskrives med vold og grove overgrep.

Ifølge «Ida» faller hun inn og ut av bevissthet flere ganger.

- Da jeg våknet første gang, var voldtekten i gang. Jeg var naken. Jeg husker slag, spytting og kvelning. Det føltes som om det eneste som var der, var kroppen min. Jeg sa nei igjen og igjen. Jeg prøvde å gjøre motstand, men de var for sterke. Jeg hadde ikke en sjanse. I frykt for at de skulle skade meg mer, ga jeg til slutt opp, forteller hun.

Hvor lang tid som har gått siden de ankom huset, vet hun ikke. Men det må ifølge «Ida» ha gått noen timer. Utenfor er det i ferd med å bli lyst.

- Etter at de var ferdig, dro musikeren. Bartenderen spør om han skal kjøre meg tilbake til byen. Jeg er helt i sjokk, og vil bare komme meg tilbake til hotellet. På automatikk samler jeg opp klærne mine og blir med ut til en bil, sier «Ida».

- Uutholdelig vondt

På vei tilbake til Rhodos by, forsøker «Ida» å se hvor de er. Hvor de kjører. Det minste tegn til hvor marerittet nettopp har utspilt seg. Hun aner fremdeles ikke hvor hun har vært de siste timene. De verste timene i hennes liv.

- Smerten i kroppen var uutholdelig. Jeg klarte nesten ikke å sitte. Mens han kjører meg tilbake til byen, sitter han og ler og smiler. Han spør hva jeg jobber med og andre hverdagslige ting. Til slutt stopper vi utenfor utestedet hvor vi møttes, og han sier det går bra, du er okay. Så åpner han døra.

«Ida» løper bort til det nærmeste stedet hun ser folk. Det siste hun vil, er å være alene. Derfra går ferden tilbake til hotellet.

Utslitt går hun først i dusjen med alle klærne på, selv om hun vet at man ikke skal dusje etter et overgrep. I ettertid skal hun fortelle om hvordan sjokket gjorde henne ute av stand til å tenke på sikring av biologiske spor. Det eneste hun vil er å vaske dem bort fra kroppen. Så sovner hun.

Da hun seinere våkner, verker kroppen overalt. Hun bestemmer seg for at venninnen på hotellet ikke skal få vite hva som har skjedd. Dette skal glemmes.

- Men minutter etter at jeg møtte henne, knekker jeg sammen. Det var helt uutholdelig vondt. I underlivet, på kroppen, overalt. Jeg skjønte at jeg måtte ha medisinsk hjelp og kontaktet Ving, som vi reiste med. De var veldig hjelpsomme og forståelsesfulle. En fra reiseselskapet kom til hotellet, og derfra dro vi til politiet, sier hun.

På politistasjonen skal de ifølge «Ida» imidlertid ikke ha blitt møtt på samme måte.

- Jeg ble fortalt at jeg hadde kjærlighetssorg og var blitt avvist. At jeg kastet bort tida til politimannen som skulle avhøre meg. Til slutt fikk jeg likevel anmeldt voldtekten og forteller hvilket utested vi var på. Av en eller annen merkelig grunn, finner politimannen plutselig fram et bilde av mannen i bandet og spør meg om det er ham. Jeg svarer ja, og får beskjed om at politiet skal dra og hente ham, men at siden det er søndag må vi dele celle over natta for å så møte hos en dommer dagen etter som skal avgjøre hvem av oss som snakker sant, forteller hun.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar til hendelsen fra det lokale politiet på Rhodos uten å lykkes.

«Ida» blir livredd, trekker anmeldelsen og drar fra politistasjonen. Siste håp er å oppsøke det lokale sykehuset. Men også her blir hun ventende i flere timer uten at noe skjer.

- Etter mange timer med venting, så måtte vi til slutt bare dra. Vi måtte til hotellet og pakke. Vi hadde jo bare timer på oss til flyet til Norge gikk, sier hun.

BLE VOLDTATT: Tiril Steinbakk (20) ble gjengvoldtatt på russetreff. Hun velger å fortelle sin historie for å vise mennesket bak hendelsene, og for å få mer åpenhet rundt voldtekt. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rett på sykehus

Hjemme på norsk jord går ferden rett til sykehuset og krisesenteret. Der blir hun tatt imot og får hjelp. Behandling blir gitt og undersøkelser gjennomført. Medisiner blir tatt, bilder og undersøkelser av skader blir loggført.

Dagen etter anmeldes saken til norsk politi etter at «Ida» via bilder på utestedets Facebook-side klarer å spore opp de to hun mener sto bak voldtekten. Fire år etter skal saken opp i gresk rett.

I mellomtida har en parallell prosess pågått i Norge. I 2019 fikk hun voldsoffererstatning, til tross for at det ikke forelå noen dom i Hellas. Ifølge Kontoret for voldsoffererstatning skal straffesaken i utgangspunktet være endelig avgjort før en slik erstatning blir utbetalt, men at det i loven finnes åpninger for unntak. Det må likevel vurderes som klar sannsynlighetsovervekt for at handlingen det søkes erstatning for har funnet sted.

RYSTENDE BILDER: Kort tid etter at to italienske menn hadde voldtatt en kvinne på en nattklubb i Soho, feiret de med high fives. Video: Metropolitan Police. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Selv håper Ida at det nå skal bli satt et endelig punktum for den rettslige prosessen, fire år etter natta som endret livet hennes for alltid.

- Jeg har fått påvist posttraumatisk stresslidelse og har fremdeles fysiske plager som følge av skadene jeg ble påført under voldtekten den natta. Ting blir aldri som de var, sier «Ida» og legger til:

- Det blir helt forferdelig å møte i retten. Jeg er livredd. Men hvis dette kan være med å gjøre en forskjell, så er det verdt det. Jeg er en av få som har fått muligheten til å møte opp i en rettsak og fortelle om den natta med mine egne ord. Mange jenter som blir utsatt for overgrep får ikke engang den muligheten, sier «Ida» og legger til:

- Det som skjedde med meg den kvelden, handler ikke om hvem man er eller hvor fornuftig man er. Det handler om hvor lett det er å bli lurt. Det har vært et helvete de siste fire åra, men det er dette jeg kan gjøre for meg selv, for andre og for å prøve å reparere meg selv.

HÅP: «Ida» håper hun kan hjelpe andre kvinner som har blitt voldtatt ved å stå fram med sin historie. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HÅP: «Ida» håper hun kan hjelpe andre kvinner som har blitt voldtatt ved å stå fram med sin historie. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Avviser voldtekten

De to tiltalte mennenes forsvarer, advokat Stelios Alexandris, sier til Dagbladet at hans klienter ikke erkjenner straffskyld. Han ønsker ikke å utdype detaljene før rettssaken, men gir likevel en kommentar.

- Mine klienter er uskyldige. Retten vil få se at kvinnen som hevder hun ble voldtatt av dem, hun lyver. Jeg kan forsikre deg om at vi vil oppklare dette i retten, for det er mine klienter som er ofrene i denne saken, sier Alexandris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer