Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeppe på svaberget

BRETTESNES I LOFOTEN (Dagbladet): Skuespiller Wenche Kvamme har lagt fra seg potetskrelleren, står på skjæret og er igjen Mor Nille. I kveld, som i går, setter gjestene kurs mot øya Store Molla, en halvtimes båttur fra Svolvær, for å oppleve vertshuskveld med hval, Wenche Kvamme og Helge Jordal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg falt for stedet, sier Wenche. Mange kjenner henne som forpleiningssjef Dagny Ulrichsen i «Offshore». Hun ser opp med smale øyne mot den skarpe sola.

- ...og roen, legger hun til idet en motorsag kapper stillheten i to. Den som var og som like etter faller på plass.

- Du var litt skeptisk i begynnelsen, fastslår samboer Henning Dahl.

Vi sitter utenfor gamle fabrikkbygning nr. 4 som tilhørte limfabrikken. En samling rustne fisketanker er alt som er igjen av den. For to år siden forlot han stedet han kjøpte i 1992. Det var tida det tok å få med Wenche opp. Men da var det også gjort.

Fisk og teater

- Jeg er veldig glad i folkene og naturen. Også elsker jeg å fiske...

- Hun er helt vill etter å fiske, avbryter Helge Jordal som er kommet for å spille Jeppe og yte sitt bidrag til dugnadsprosjektet. Vertshusversjon av «Jeppe på bjerget» er en tilpasning av forestillingen de spilte sammen på Bergen Komedia Teater i fjor.

- Vi kunne jo ikke ha med hele hoffet, så vi holder oss til vertshusdelen, hvor vi forstår hvordan Jeppe har det. Det er noe helt spesielt ved Jeppe, synes Jordal, som er spent på hvordan forestillingen vil bli mottatt.

De to bergenserne akter å spille Holberg på gammelt strilemål. Men han kjenner folket fra lange opphold i Nord-Norge, blant annet på Hamarøy, som ruver i horisonten.

- For temperamentet vil jo nordlendingene forstå, sier Jordal.

Festen i går og i kveld er bare opptakten, lover Wenche og Henning. Planen er å by på kulturinnslag i helgene hele sommerhalvåret. Men Wenche har allerede tatt noen turer til Oslo for å spille inn flere episoder av «Offshore».

- Eksklusivt

- Er du like myndig som vertshusbestyrer?

- Nei, tvert imot! Jeg opplever meg selv som en blid husholderske. Og så liker jeg å stå på kjøkkenet.

- Det er jo ikke alle som har en inspisient fra Nationaltheatret til å lage salaten og en venn som Helge Jordal til å spille Jeppe...

- Nei, skjønner du hva jeg mener? Det er eksklusivt- det synes jeg, sier Wenche. Om et par timer kommer gjestene.

Henning Dahl