NY LEDER:  Ikke mange trodde at 66-årgie Jeremy Corbyn hadde noen sjanse til å bli den nye Labour-lederen, men i dag ble han stemt inn. Foto: Andrew Parsons / Polaris / Scanpix
NY LEDER: Ikke mange trodde at 66-årgie Jeremy Corbyn hadde noen sjanse til å bli den nye Labour-lederen, men i dag ble han stemt inn. Foto: Andrew Parsons / Polaris / ScanpixVis mer

Jeremy Corbyn er Labours nye leder

Advarslene fra Tony Blair hjalp ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av britiske Labour-valget sa tidligere statsminister Tony Blair følgende:

«Labour er i større fare i dag enn noen gang i løpet av de over 100 åra partiet har eksistert».

- Ikke stem inn Jeremy Corbyn til leder for Labour, var Blairs melding. Han mener at Labour vil bli utslettet med den nå innvalgte lederen.

Venstrevridd krigsmotstander Det hjalp ikke. I dag stemte Labour-medlemmene inn den 66-årige gråhårede raddisen inn som leder.

Corbyn startet kampen om ledervervet som en outsider, men fikk Labour-folkets tillit med klar margin i dag. Dermed har Labour fått sin mest venstre-vridde leder gjennom sin historie. Corbyn er også kjent som en anti-krigsaktivist.

Corbyn vant klart i første runde, og har fått et mye større mandat fra velgerne enn Tony Blair fikk da han ble valgt som Labour-leder i 1994, ifølge The Guardian.

Mot alle odds Bare minutter etter dagens seier, takket han Labour for en «enorm demokratisk øvelse», og viste til at mer enn en halv million briter har vært med i valgkampen, noe han mener viser at partiet er «lidenskapelig, demokratisk og mangfoldig i deres søken etter et bedre samfunn».

Corbyn takket også den avgåtte lederen, Ed Miliband, som han sier han hadde en lengre samtale med for et par dager siden.
 
Labour vil få en radikalt endret kurs med Corbyn som leder. Siden 1980-tallet har partiet søkt mot sentrum i britisk politikk for å vinne velgere.

Palestina og fagforening Hvordan partiet nå vil jobbe, gjenstår å se. 66-åringen er medlem av The Socialist Campaign Group, samt støtteforeninger for Palestina, mot atomvåpen og antikrigsforeninger.

Etter å ha gjort frivillig arbeid på Jamaica i slutten av tenåra, jobbet han som fagforeningsmann, før han ble parlamentsmedlem og heltidspolitiker i en alder av 33.

Han er avholdsmann, vegetarianer og kjører ikke bil. Tidligere i år giftet han seg med sin samboer igjennom mange år, Laura Alvarez, som importerer fair-trade kaffe.

Han har beskrevet det grå skjegget sitt som en protest mot New Labour.

Sosialistparagraf Corbyn vil at staten skal overta kontrollen over jernbane- og energisektoren. Han vil ha utstrakt offentlig boligbygging og kontroll med leieprisene. De skyhøye skolepengene som kreves ved universitetene og privatskolene vil han også avskaffe.

I tillegg er det et spørsmål hvordan Corbyn, som hele livet har engasjert seg mot atomvåpen og i antikrigsbevegelser vil stille seg til Storbritannias atomvåpenarsenal, og Nato-medlemskap.

Corbyn har også snakket varmt om å gjeninnføre sosialistparagrafen i konstitusjonen til Labour, Clause IV, der det heter at Labour skal kjempe for at arbeiderne får størst mulig eierskap til produksjonsmidlene.

Bevegelsen som stiller seg bak Corbyn sammenliknes med Syriza i Hellas, og Podemos i Spania.

Nå kan de overta et parti som er vant til å ha regjeringsmakt.

Prinsippfast, og mot alle odds Corbyn er kjent som en prinsippfast type, som ikke frykter partipisken. Mellom 1997 og 2010 var han det Labour-medlemmet som
stemte mot eget parti flest ganger i perioden. 238 ganger motsatte han seg partilinja, - en fjerdedel av alle saker Labour la fram.

Da Corbyn begynte med sin valgkamp, var oddsene for at han skulle vinne 100 mot 1. Men nå er han altså Labourleder. Mot alle odds.