Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit-bråket:

Jeremy Hunt utpekt til ny britisk utenriksminister

Hunt blir Boris Johnsons erstatter.

TAR OVER: Jeremy Hunt blir ny utenriksminister etter at Boris Johnson trakk seg fra sin stilling. Foto: NTB Scanpix
TAR OVER: Jeremy Hunt blir ny utenriksminister etter at Boris Johnson trakk seg fra sin stilling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias helseminister Jeremy Hunt er utpekt til ny utenriksminister. Det opplyser statsminister Theresa Mays kontor, ifølge Sky News.

Hunt blir Boris Johnsons erstatter etter at Johnson trakk seg fra sin stilling tidligere i dag.

Hunt har vært helseminister siden 2012.

Ifølge BBC trakk Johnson seg som følge av en gryende politisk krise i forbindelse med Brexit.

Kritisk mot statsministeren

Johnsons avgang kom bare en halvtime før May orienterte Parlamentet om sin nye Brexit-plan, en plan mange i partiet hennes er kritiske til. Johnson er en sterk tilhenger av Brexit, og har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot statsministerens linje.

«Brexit-minister» David Davis og utenriksminister Boris Johnson har trukket seg fra statsminister Theresa Mays konservative regjering med noen timers mellomrom.

Ifølge The Guardian vil Johnsons avgang bidra til å forverre Brexit-krisen. Johnsons avgang kan også føre til at det blir stilt mistillitsforslag mot Theresa May.

Flertall for brexit-avtale?

Det settes spørsmålstegn ved om Theresa May er stand til å få et flertall i Parlamentet til å stille seg bak en endelig brexit-avtale.

Det er bare ni måneder til britene etter planen skal forlate EU, og i Brussel er planen å prøve å få en brexit-avtale på plass allerede i oktober.

Opposisjonspartiet Labour sier ifølge BBC Johnsons exit kort tid etter Davis', har etterlatt den britiske statsministeren med «null autoritet».

- Politikere kommer og går, men problemene de har skapt for folk er fortsatt til stede. Jeg kan bare beklage at ideen om brexit ikke forlot regjeringen sammen med Davis og Johnson, men hvem vet, skriver EU-president Donald Tusk, ifølge NTB.

Vil holde seg nært EUs regler for varehandel

Fredag ble Mays ministere enige om en strategi for britenes framtid utenfor EU. Blant annet om toll og handel.

Møtet, som varte i 12 timer, fant sted på Chequers, statsministerens offisielle sommerresidens.

Flere av Mays ministere, deriblant utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptiske til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel, skriver NTB.

Finansminister Philip Hamond, som tilhører en mer EU-vennlig gruppering, mener derimot det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har også nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14 000 ansatte i Storbritannia.

Saken oppdateres!