Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jern-Audun vil stanse omsorgsghettoene

Regjeringen vil nå bruke makt for å stanse kommuner som bygger omsorgsghettoer til utviklingshemmede.

Truer med statlig styring:  Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) varsler økonomiske virkemidler og detaljstyring for å få has på det han  karakteriserer som uønsket og antakelig ulovlig bygging av omsorgsfabrikker for utviklingshemmede i Kommune-Norge.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Truer med statlig styring: Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) varsler økonomiske virkemidler og detaljstyring for å få has på det han karakteriserer som uønsket og antakelig ulovlig bygging av omsorgsfabrikker for utviklingshemmede i Kommune-Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLKETS HUS, OSLO (Dagbadet): Likestillingsminister Audun Lysbakken varsler i dag han han vil gå tøffere til verks overfor de mange kommunene som bygger svære boligkomplekser for mennesker med utviklingshemming.

Dette fordi utbyggingen, som nå er veldokumentert av bl.a. Sintef, både bryter med HVPU-reformens retningslinjer, og dessuten kan være ulovlig. Lysbakken antyder at et bofelleskap i utgangspunktet ikke skal ha flere enn åtte leiligheter.

Både i Oslo, Bergen, Stavanger, Bodø og mange andre kommuner er det de senere årene blitt bygget, og det bygges og planlegges, boligkomplekser med både 15, 40 og 60 leiligheter.
- Argumentene holder ikke Lysbakken slo fast at forskningen ikke gir holdepunkter for at de såkalte omsorgsghettoene er mer kostadseffektive eller skaper bedre fagmiljøer, snarere tvert i mot. En del kommuner har også argumentert for at bofellesskapene forhindrer sosial isolasjon.

- Ensomhet er en belastning for mange. Men blir det bedre kommunikasjon ved at mennesker med kommunikasjonsvansker må kommunisere med andre mennesker med kommunikasjonsvansker? Og er disse beboerne nødvendigvis likesinnede? spurte Lysbakken, da han innledet dagens og morgendagens konferanse om situasjonen for utviklingshemmede 20 år etter HVPU-reformen, på Folkets Hus i Oslo.

Tøffere Samtidig er det over tre år siden Statens råd for likestilling av utviklingshemmede, ledet av NTNU-professor Jan Tøssebro, manet regjeringen til å gripe inn overfor bl.a. ghetto-tendensen. Det er også blitt hevdet at statlige finansieringsordninger oppmuntrer til bygging av store enheter.

Nå varslet altså Lysbakken tøffere virkemidler overfor Kommune-Norge enn regjeringens hovedstrategi - som er å informere kommunene om hva lovverket sier.

Lysbakken fastslo at ansvarsreformens retningslinjer, vedtatt av Stortinget for over 20 år siden - bl.a. om veiledende maks åtte leiligheter i fellesskap - fortsatt gjelder.

- Når noen kommuner ikke respekterer de retningslinjene, kommer spørsmålet om sterkere statlig styring inn, sa Lysbakken, som har tatt kontakt med Kommunal- og regionaldepartementet, for å finne tiltak som kan stimulere kommunene vekk fra uønskede boligløsninger.

Kommunaldepartemenett vurderer nå mulige tiltak, ifølge statsråden.   

Utelukker ikke detaljstyring På Dagbladets spørsmål om han nå skal gå inn og instruere kommuner i enkelt-byggesaker svarer Lysbakken:

- Det første jeg ønsker er å unngå at det bygges instiutusjonsliknende boliger i strid med refomen. Og jeg tror faktisk vi kan nå ganske langt med bevisstgjøring om det lovverket vi har. Men: Jeg vil også vurdere om det er nødvendig med statlig styring, og har derfor bedt boligutvalget se på om det er feil med ordningene for finansieringen som stimulerer til store enheter.

- Du vil ikke gå inn og instruere i enkeltsaker?

- Altså, jeg vil ikke utelukke noen ting, jeg. Men jeg vil prøve med det gode først, for jeg tror mange av de problemene vi har i dag  skyldes lav bevissthet om reformen.

- Men de som står klar med spade og gravemaskiner i dag, klarer du ikke å stanse?

- For de som allerede er i gang rundt omkring -  vi vet det skjer en del ting som vi ikke liker - er det nettopp denne dialogprosessen som kan hjelpe. For lovendring tar tid å få på plass. Så jeg ønsker å drlve med dialog og kjøre samarbeidslinja -  med kommunene først, så får vi ha eventuelle endringer i bakhånd.

Professor hedres NTNU-professor Jan Tøssebro, som på konferansen forklarte hvordan ansvarsreformen har «gått i revers», hva angår boligreformen, ble tildelt Sor-prisen for 2011.

Prisen, som deles ut av Samordningsrådet for mennesker med utviklingshemming (Sor), tildeles fordi hans «forskningsarbeid og engasjement har hatt stor og uvurderlig betydning for utviklingshemmede og for alle som på ulike måter jobber med og for utviklingshemmede».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media