«Jern-Ellen» seiler opp

LOs informasjonssjef, «Jern-Ellen» Stensrud, seiler opp som en alvorlig utfordrer til nestleder Gerd-Liv Valla i kampen om toppjobben i LO. Det viser en telefon-gallup Dagbladet har gjort blant LOs forbundsledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks forbundsledere ønsker «Jern-Ellen» som ny LO-sjef. Åtte går for nestleder og tronarving Gerd-Liv Valla. Ingen nevner Kjell Bjørndalen. Kampen om å overta etter Yngve, blir et rent kvinneoppgjør.

Dagbladet gjorde i går en uhøytidelig telefon-gallup blant forbundsledere i LO om hvem de støtter blant de tre kandidatene.

Sammenholdt med de som offentlig har gitt sitt syn til kjenne, er samtlige forbundsledere representert i undersøkelsen.

Gerd-Liv Valla har støtte fra åtte forbundsledere.

  • Seks foretrekker Ellen Stensrud.

Ingen støtter Kjell Bjørndalen.

Ni forbundsledere sier at de «vet ikke» eller «vil ikke svare», men tre av de ni sier de vil ha en kvinne på LO-toppen.

Fire var ikke tilgjengelige på telefon i går kveld.

Kvinnealternativet

- Ellen Stensrud er et godt kvinne-alternativ for dem som ønsker at LO-lederen fortsatt skal komme fra privat sektor, men som samtidig mener at tida er moden for en kvinne på LO-toppen, sier Olav Støylen som er leder for Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund. Flere tunge forbundsledere i privat sektor er enige med ham.

I full gang

Spekulasjonene, posisjoneringen og kampen om å overta LO-tronen etter Yngve Hågensen er allerede i full gang selv om Hågensen skal sitte til kongressen i 2001. De fleste som har tonet flagg har til nå støttet Gerd-Liv Valla som har vært nestleder og arveprinsesse i LO i to år.

Kan gi Valla kamp

Leder for Handel og Kontor, Sture Arntzen, er ved siden av Støylen i Kjemisk blant de få som foreløpig har støttet Stensrud som kandidat. Men hun har åpenbart tilhengere blant de mange som ennå ikke synes det er riktig å gå offentlig ut med navn på sin favoritt.

De som støtter Stensrud, er ikke spesielt begeistret verken for Valla eller for utsiktene til en LO-sjef fra offentlig sektor.