Jern-Erna åpner for Frp-samtaler

Erna Solberg fikk bare sovet i tre timer før hun måtte opp og svare på kritikken etter det knusende valgnederlaget. Overfor Dagbladet avviser hun ikke samtaler med Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg fikk natt til i går flere spørsmål om hun angrer på at hun tok på seg jobben som partileder etter Jan Petersen.

-  Jeg ser bare framover mot et nytt valg i 2009, var hennes svar.

Overfor Dagbladet sier hun at stortingsarbeidet vil være avgjørende for om Høyre kan finne grunnlag for å samarbeide med det største ikke-sosialistiske partiet, Frp.

Opp til Frp

-  Det eneste sikre er at et borgerlig regjeringsalternativ må ha med seg sentrum, og i 2001 ville ikke de andre sentrumspartiene være med på et samarbeid med Frp. Men stortingsarbeidet og budsjettbehandlingen kan gi grunnlag for et samarbeid, sier Solberg.

-  Høyre ville forrige gang, men da ville ikke KrF og Venstre, og Hagen sa nei til å støtte en rein Høyre-regjering, sier hun.

-  Du utelukker ikke at du vil kunne snakke med Siv Jensen om et samarbeid?

-  Nei, jeg utelukker ikke noe i framtida, men det må være realisme bak. Og vårt mål er å gjenskape Høyre som det største borgerlige partiet.

Statsrådstida

Erna Solberg har trivdes godt som kommunalminister. Hun har fått mye skryt for sin handlekraft.

-  Det hadde vært gøy om jeg kunne vært med videre, men vi har iallfall fått gjort utrolig mye. Nå sto vi midt oppe i et arbeid med å fornye kommunesektoren. Jeg tror ikke de rødgrønnes løfter om å overføre mer penger er en tilstrekkelig løsning. Vi har jobbet med konkrete tiltak for en ny velferdsstruktur og overføring av kompetanse i den offentlige sektor.

-  Tar du selvkritikk på egen opptreden?

-  Jeg kunne helt sikkert gjort ting annerledes, men jeg har også fått utrolig mye støtte. Vi har lagt størst vekt på å få fram regjeringens resultater, men det har hatt sin kostnad for oss.

HJEM TIL BARNA: Erna Solberg gledet seg til å treffe barna sine igjen i går ettermiddag etter et fire ukers maratonløp.