Jern-Erna kaster ut Krekar

Mulla Krekar må forlate Norge. Det har kommunalminister Erna Solberg bestemt. Krekar godtar ikke avgjørelsen og anker den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg begrunner avgjørelsen om å utvise mulla Krekar med hensyn til rikets sikkerhet. Hun har nå sendt en instruksjon til UDI om at direktoratet iverksetter hennes vedtak.

Politiet er også underrettet om avgjørelsen og vil så raskt som mulig inndra Krekars norske reisebevis.

Ifølge Erna Solberg skal Krekar ut av landet innen to uker, men hun regner med at det kan ta noe lenger tid. Det er uklart hvor Krekar blir sendt, men trolig blir han deportert til Nord-Irak.

Fulgte innstillingen

I går mottok staråd Solberg innstillingen fra UDI i saken. De hadde da behandlet hans sak siden september i fjor og konkluderte med at han er en fare for rikets sikkerhet.

Begrunnelsen er todelt. For det første mener Solberg at Krekar er en fare for rikets sikkerhet ettersom han er så sterkt tilknyttet en organisasjon som knyttes til terrornettverket Al-Qaida. Solberg mener at det ikke må bevis at Krekars organisasjon og Al-Qaida er tilknyttet hverandre. Hun mener at bare mistanken er reist, så kan det være utslagsgivende nok til å vurdere om Krekar er en fare for rikets sikkerhet.

Punkt to i begrunnelsen er at Krekar ved å oppholde seg i Norge kan være en fare for rikets sikkerhet. Da viser Solberg til at Krekar har en politisk og militær posisjon i en religiøs organisasjon.

Mulla Krekar vil få inndratt sin asylstatus, sitt norske reisebevis og sin oppholdstillatelse når UDI fatter sitt endelige vedtak. Han kan klage over vedtaket. Krekars advokat har i kveld varslet at han vil anke Solbergs vedtak inn for Utlendingsnemda. Deretter kan saken ankes videre til retten og dermed kan det ta år før prosessen er endelig over.

Krekars advokat opplyser at Krekar selv tar meldingen om utvisning med stoisk ro og at han ikke er bekymret. Til Dagbladet sa Krekar i går at det går som det går. - I min tro på gud og profeten Mohammed er det en mening med alt. Jeg tror Solberg gjør det rette.

Nå har hun altså utvist han.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991, men det er nå dokumentert at han har reist tilbake til sitt hjemland flere ganger og at han har vært leder av en organisasjon som har kjempet en væpnet politisk og religiøs kamp. Krekar er 47 år, han har fire barn og en kone i Norge. De er norsk statsborgere, noe Krekar ikke er. Hva som skjer med Krekars familie er ikke kjent i dag.

MÅ UT: Erna Solberg har bestemt at Krekar ikke får lenger oppholde seg i Norge.