Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernbane mellom Nord- og Sør-Korea

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea blir stadig bedre. I dag begynte arbeidet med å gjenåpne et jernbanespor mellom hovedstedene Pyongyang og Seoul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gamle jernbanelinja har ikke vært i bruk på mer enn 50 år. Når den er ferdig neste høst, vil den krysse verdens mest bevoktede landegrense. Langsmed jernbanen planlegges det også en splitter ny fire-felts motorvei. Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder dette.

Siden Korea-krigen startet i 1950 har det ikke vært noen direkte transportforbindelse mellom hovedstedene i det kommunistiske nord og det kapitalistiske sør.

En fire kilometer bred demilitarisert sone deler Nord- og Sør-Korea. Man regner med at det er plassert ut minst én million miner innenfor dette området. På hver side av grensen står det utplassert til sammen to millioner soldater. Soldater skal nå brukes til å rydde det tiltenkte jernbanesporet for miner.

Jernbanen og motorveien forventes å sette fart på samhandelen. Sør-Korea ser også dette som en kjærkommen mulighet til å opprette handelsrute gjennom den trans-sibirske jernbanen, og den veien videre til Europa.

Forholdet mellom lederne i Pyongyang og Seoul har blitt synlig varmere siden Sør-Koreas president Kim Dae-Jung i sommer dro på vennskapsvisitt til president Kim Jong-Il i nord. Like etter møtet fikk utvalgte familier, som ble skilt som følge av krigen, lov til å treffe hverandre igjen.