Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernbaneblunder like dyr som Holmenkollen-sprekk

Kan ha rotet bort 600 millioner kroner i Rogaland.

 TAR SELVKRITIKK:  Jernbanedirektør Elisabeth Enger (til venstre) har lagt seg flat for kritikken mot Merkur-prosjektet - her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og samferdselseminister Liv Signe Navarsete under den siste store jernbanefeiringen, åpningen av Lysaker stasjon denne uka. - Rart ikke opposisjonen bruker Merkur-skandelen mot de rødgrønne i valgkampen, sier valgforsker Frank Aarebrot. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX
TAR SELVKRITIKK: Jernbanedirektør Elisabeth Enger (til venstre) har lagt seg flat for kritikken mot Merkur-prosjektet - her sammen med statsminister Jens Stoltenberg og samferdselseminister Liv Signe Navarsete under den siste store jernbanefeiringen, åpningen av Lysaker stasjon denne uka. - Rart ikke opposisjonen bruker Merkur-skandelen mot de rødgrønne i valgkampen, sier valgforsker Frank Aarebrot. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbaneverket kan ha rotet bort 600 millioner kroner i den såkalte Merkur-skandalen. Etaten mangler elementær kunnskap, mener korrupsjonsekspert Johan M. Andersen.

To direktører har trukket seg etter at det ble avdekket at Jernbaneverket brøt loven om offentlige anskaffelser da nytt signalanlegg ble kjøpt.

- Det første som slår meg i rapporten er at Jernbaneverket har brutt det fundamentale prinsippet om likebehandling, sier Andersen til Stavanger Aftenblad. 


- Alvorlig sak for oss

Jernbanedirektør Elisabeth Enger har lagt seg flat etter at en granskingsrapport om prosjektet ble klar i slutten av august.

- Dette er en alvorlig sak for Jernbaneverket. Rapporten viser at vi ikke har hatt god nok styring på dette prosjektet, sier jenrnbanedirektøren på etatens egne hjemmesider.


Bare en reell

Han viser blant annet til at statsetaten leide ut folk til ABB for å bidra til utvikling av signalanlegget Merkur.

I granskingsrapporten går det fram at Jernbaneverket i utlysningen ba om at signalanlegget skulle håndtere ti spor. Rapporten viser til at det kun var ABB som hadde mulighet for å levere et slikt system.

Korte frister midt i ferien

Andersen peker også på at de åtte selskapene som var interesserte i oppdraget, fikk svært korte tidsfrister.

- Mange hoppet av fordi fristene var lagt opp midt i en sommerferie.

- Jeg kan selvsagt ikke spekulere over motiv, men det er opplagt at ABB fikk fordeler, sier Andersen. Han er siviløkonom og jurist, og har bakgrunn fra StatoilHydros antikorrupsjonsprogram.


- Holmenkollen viktigere

Valgforsker Frank Aarebrot er overrasket over at opposisjonspolitikerne ikke har tatt tak i denne saken i valgkampen. Merkur-saken har fått lite oppmerksomhet i nasjonale medier.

- 600 millioner i Holmenkollen er langt viktigere enn 600 millioner i Rogaland. Det morsomme er at denne saken kunne vært brukt mot de rødgrønne og Liv Signe Navarsete som ansvarlig statsråd. Likevel griper ikke opposisjonen eller avisene i Oslo saken, sier han. (NTB/Dagbladet).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media