POLITISK STREIK: Lokfører Birgit Neland har stoppet på Oslo S, og blir stående til 13.Foto: Nina Hansen/DAGBLADET
POLITISK STREIK: Lokfører Birgit Neland har stoppet på Oslo S, og blir stående til 13.Foto: Nina Hansen/DAGBLADETVis mer

Jernbanefolk streiker fra 10 til 13: Frykter kinesisk monopol

- Det blir et privat monopol i stedet for NSB, sier Jernbaneforbundets leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er høy musikk i bakgrunnen, når Dagbladet snakker med lederen i Norsk Jernbaneforbund, Kjell Atle Brunborg et kvarter etter at streiken begynte klokka ti i dag.

Sammen med Norsk Lokomotivmannsforbund streiker forbundet i tre timer mot regjeringens jernbanereform, som behandles i Stortinget i dag.

Frykter utenlandsk monopol - De passasjerene som blir stående, blir stående på nærmeste stasjon så lenge streiken varer, og så kjører togene videre, forklarer Brunborg.

- Hva er det ved denne reformen som er så ille at det får dere til å streike?

- Det er to ting. Det ene er at jernbanen splittes opp i mange forskjellige selskaper. Vi er et lite land, og vi bør ha en samordnet jernbane. Det andre er at de vil konkurranseutsette persontogstrekninger, sier Brunborg.

Han frykter en situasjon med franske, italienske eller kinesiske selskaper som monopolister der hvor de vinner anbudskonkurransen om å kjøre togene, og nevner at et kinesisk selskap allerede skal ha vist interesse.

- Det framstilles som at folk kan velge, men det blir et privat monopol i stedet for NSB. Folk har ikke noe valg, men må ta det toget de får, sier Brunborg.

Går til Stortinget Lederen i jernbaneforbundet sier at NSB er inne i en periode da det går bra, med gode resultater - og frykter dette vil ødelegges av regjeringens jernbanereform.

- De pengene som NSB leverer til staten som utbytte, vil forsvinne til et eller annet selskap i utlandet. De pengene bør heller investeres i jernbane slik at folk blir enda mer fornøyd enn i dag, sier han.

Om kort tid skal de streikende sette seg i bevegelse opp til Stortinget.

- Vi går i tog til Stortinget, hvor samtlige partier, inkludert samferdselsministeren, vil si noe til de streikende.

- Skal de snakke til dere, og så skal dere bare gå etterpå?

- Neida, LOs nestleder, jeg og lederen av lokomotivmannsforbundet skal også holde appeller, sier Kjell Atle Brunborg.

FULL STOPP: Lokomotivfører Birgit Neland stopper toget på Oslo S. Toget fra Lillestrøm til Asker tømmes for passasjerer og skal stå her til kl 13 på grunn av politisk markering. Foto: Nina Hansen
POLITISK STREIK: Trafikkplanlegger Marius Holm, konduktør Stine Lian og konduktør Inger Sundbye streiker mot regjeringens jernbanereform. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET
POLITISK STREIK: Streikende klare til å marsjere. Foto: Nina Hansen /DAGBLADET
STILLE: Det er stille på Oslo sentralbanestasjon mellom 10 og 13 i dag. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET