- Jernbaneverket har skylda

Regjeringskommisjonen hudfletter sikkerheten ved jernbanen og gir manglende sikkerhet skylda for Åsta-ulykken. Men de etterlatte får ikke svar på om lokføreren kjørte mot rødt lys eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Groth-kommisjonen leverte i dag sin rapport til regjeringen om hva som var årsaken til Åsta-ulykken 4. januar i år. Sintef har undersøkt signalanlegget på Rustad stasjon og har ikke funnet alvorlige feil. Men kommisjonen vil ikke konkludere med at lokføreren kjørte på rødt lys eller ikke.

- Kommisjonen har tenkt på alle mulige scenarier. Teknisk sett var utkjørssignalet mest sannsynlig rødt, men en feil kan ha gitt et grønt lys et par sekunder, sier kommisjonsleder Vibecke Groth.

- Vi er veldig lei oss for at de etterlatte og pårørende ikke får et klarere svar, men det har ikke vært mulig å gi en entydig konklusjon, sier Groth.

Kommisjonen har hatt et vanskelig arbeid med å kartlegge hendelsesforløpet fordi det ikke ble lagret nødvendig bevis etter ulykken som forskriftene tilsier.

Elendig sikkerhet

Kommisjonen som leverte sin rapport til justisminister Hanne Harlem gir flengende kritikk for elendig sikkerhet ved Rørosbanen.

- Åsta-ulykken fikk skje på grunn av grunnleggende mangler i sikkerhetsstyringen i Jernbaneverket, refset Groth.

Det var hverken ATC (automatisk togstopp) eller lydalarm på Rørosbanen. Den eneste muligheten til å varsle lokførerne var å ringe på deres mobiltelefoner. Numrene ble ikke lagret der de rutinemessig skulle, og vedkommende som skrev ned numrene hadde gått hjem da ulykken skjedde. Da toglederne oppdaget at togene var på kollisjonskurs fant de ikke numrene før katastrofen var et faktum.

Rystet

Justisminister Hanne Harlem var tydelig rystet over konklusjonene i rapporten.

- Det er for ille! Det kommisjonen beskriver har gjort meg sterkt berørt. Det er regjeringens ansvar å følge opp det kommisjonen anbefaler, sa en tydelig preget justisminister da hun fikk overlevert rapporten. Hun lovte å ta opp saken med samferdselsminister Terje Moe Gustavsen allerede i dag.

Les hele rapporten

STERKT: Justisminister Hanne Harlem tar opp sikkerhetsmanglene med samferdselsministeren i dag.