Jernbaneverket kan trekke oppsigelser

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har bedt Jernbaneverket om å trekke tilbake varsel om oppsigelse til 1100 ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I desember i fjor vedtok Stortinget konkurranseutsetting av drift og vedlikeholdsoppgaver i Jernbaneverket, og drøyt tusen ansatte fikk beskjed om at de ville miste jobbene sine. Men i dag bestemte den nye samferdselsministeren, Liv Signe Navarsete (Sp), at Jernbaneverket nå skal få rett til å trekke oppsigelsene tilbake.

– Dette er veldig positivt sett fra vår side. Det er nok mange av de ansatte som tar seg en ekstra god matbit i dag, sier jernbanedirektør Steinar Killi til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Om lag 200 ansatte har allerede takket ja til sluttpakke i forbindelse med omleggingen. Men de øvrige 900 får nå beholde jobbene sine.

Omstridt

Planene om å privatisere jernbanen er omstridt, og har møtt sterk motstand internt i Jernbaneverket.

Da Stortinget drøftet saken ba SV om bedre utredning av konsekvenser av privatisering og Arbeiderpartiet var også skeptisk til planene.

I regjeringserklæringen fra Soria-Moria gjorde de tre partiene det klart at de vil stanse konkurranseutsettingen slik planen foreligger i dag.

Kritikken har både gått på at tempoet i effektiviseringstiltakene går for fort, samt bekymringer for om private ville kunne ivareta sikkerheten på en forsvarlig måte.

– Dette som nå har skjedd betyr ikke at vi skal stoppe effektiviseringen eller fornyelsesarbeidet. Men vi har kommet inn i et annet spor, sier Killi.

Kompetanse

Planen var at alt driftapparatet skulle med drift og vedlikehold skulle settes vekk til private selskaper etter 2009.

Jernbaneverket har pekt på at slikt arbeid er svært spesialisert, og at etaten sitter på den kompetansen som finnes på området.

– Kravet om økt effektivitet er greit, men noen ting må vi nesten gjøre selv. Det er ikke flust med for eksempel signalmontører utenfor våre rekker, sier Killi. (ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer