MANGLET PLAN: Jernbanedirektør Elisabeth Enger innrømmer at Jernbaneverket ikke hadde en lovpålagt plan for håndtering av terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MANGLET PLAN: Jernbanedirektør Elisabeth Enger innrømmer at Jernbaneverket ikke hadde en lovpålagt plan for håndtering av terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Jernbaneverket manglet konkret terrorplan

En internrapport viser at Jernbaneverket ikke hadde en lovpålagt terrorplan for jernbanen. – Men vi har alltid hatt beredskapsplaner for uønskede hendelser, sier jernbanedirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer kom en forskrift på plass med krav om beredskapsplan, skriver Dagens Næringsliv , som har gått gjennom en rekke av Jernbaneverkets interne rapporter. I en av disse heter det at «JBV har ikke etablert beredskapsplaner for nødssituasjoner som følge av tilsiktede uønskede handlinger».

Jernbanedirektør Elisabeth Enger vedgår at det ikke forelå en plan som handlet konkret om «tilsiktede uønskede hendelser», men legger til:

– Om en hendelse på jernbanen skyldes det ene eller det andre, så har vi planer for hvordan vi håndterer ulike type hendelser.

I en epost til avisen utdyper Enger: – Jernbaneverket har et beredskapsplanverk som generelt dekker uønskede hendelser på jernbanen. Revisjonen avdekket at vi på revisjonstidspunktet ikke hadde et planverk som var spesifikt nok rettet mot «tilsiktede uønskede hendelser» i henhold til sikringsforskriften som trådte i kraft 1. juli 2015. Dette er nå innarbeidet i et gradert planverk og videreutvikles løpende. (NTB)