Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernbaneverket stenger toglinjer i sommer og ber deg legge om ferien

Titusenvis daglige reisende får buss for tog like før og like etter fellesferien i år. NSB varsler kaos, og ber de reisende holde seg hjemme.

BUSS FOR TOG - IGJEN: Det blir mer buss for tog i sommer, og NSB advarer at det blir umulig å erstatte togene fullt ut. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BUSS FOR TOG - IGJEN: Det blir mer buss for tog i sommer, og NSB advarer at det blir umulig å erstatte togene fullt ut. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NSB tar sommerferie før fellesferien i år. Jernbaneverket stenger pendlerstrekninger i uke 26 og 31 og NSB må sette opp buss for tog. 

Årsaken til togstansen er arbeid med spor og strømnett på de aktuelle linjene. NSB advarer derfor sine reisende om en pendlerhverdag som neppe vil gå på skinner i sommerukene.

Selskapets råd er følgende: Ta deg ferie. 

- Hvis man kan unngå å reise i rushet eller jobbe hjemmefra så vil det lette trafikksituasjonen for alle parter. Vi skal få kundene fram, men møt opp i god tid eller ta en tidligere avgang. Et alternativ er å ta ferie den uka, sier Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver hos NSB. 

- Er det ikke seint å be folk ta ferie nå?

- Ja, det kan man gjerne si, men allerede i desember så sendte vi ut en pressemelding om arbeidet. Nå går vi ut med det på nytt i april for å minne folk på det. Jeg skjønner at dette kan virke vanskelig og frustrerende. Vi skulle gjerne ønske at det var flere som hadde fått det med seg. 

Mange rammes Arbeidet på toglinjene skjer samtidig som det er omfattende veiarbeid på Ring 3. Da har veisystemet i Oslo-området rett og slett ikke kapasitet til å håndtere alle reisende med alternativ transport fra Oslo S.

20 000 mennesker bruker daglig Østfoldbanen. Den er stengt i uke 26. I uke 31 stenges linjene mellom Oslo S og Bryn, Oslo S og Lillestrøm og Oslo S og Grefsen i tillegg. I ukene mellom, altså hele juli måned, vil være redusert kapasitet mellom Oslo S, Ski og Mysen. 

Flytoget blir også berørt i uke 31. 

Uke 31 kommer tusenvis av barn og unge til Oslo for å sparke ball under Norway Cup. Å erstatte alle tog med buss blir bortimot umulig, forklarer Scholz. 

- Et togsett i rushtrafikken pleier som regel å ha 1000 reisende. Vi trenger 16 busser for å erstatte et fullt togsett, og når det går flere tog i timen da trengs fryktelig mange busser for å kompensere for det, sier hun.

- Veldig sjeldent Arbeidet som skal pågå i sommer er et ledd i bygging av ny Follobane og opprusting av Oslo S. På spor 12 - 19 på Oslo S skal det blant annet skinner og sviller byttes og ny kjøreledning og signalkabler settes opp.

- I august betyr det at fire strekninger østover må stenges. Det er veldig sjeldent at det skjer, og det gjør at en stor antall reisende blir berørt, sier Scholz i NSB videre.  

Passasjerer fra Mysen og Askim som skal til Oslo blir kjørt med tog til Spydeberg og derfra blir det buss. Jernbaneverket stenger også for togtrafikk mellom Lillestrøm og Oslo S den første uka i august. 

NSB lover at de reisende vil kunne glede seg over færre signalfeil når arbeidet på spor og strømanlegget er utført. Det loves også et bedre kollektivtilbud til de reisende mot Ski og Østfold.

Hele Norges coronakart