Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernbaneverket varsler kutt i togsatsingen

Jernbaneverket må kutte i sikkerhetstiltak og utsette bygging av dobbeltspor på grunn av dårlig økonomi. Samferdselsminister Torild Skogsholm (V) stiller seg uforstående til påstanden om pengemangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til pengemangelen i Jernbaneverket er at Nasjonal Transportplan de to siste årene har fått 1,2 milliarder kroner mindre enn forutsatt, skriver Dagsavisen.

Oslo-området var blant de store satsingsområdene i Nasjonal Transportplan for årene 2002-2011. 1,9 milliarder kroner skulle investeres i jernbaneutbygging hvert år fram til 2005. Men flertallet på Stortinget har ikke fulgt opp løftet. Både i 2002 og 2003 ble det bevilget om lag 600 millioner kroner mindre.

Omfattende kutt

I det reviderte handlingsprogrammet for perioden fram til 2005 skisserer Jernbaneverket det de mener blir konsekvensene av de manglende bevilgningene:

 • Utsettelse av dobbeltspor på Vestfoldbanen.
 • Utsettelse av dobbeltspor Sandnes-Stavanger.
 • Utsettelse av bygging av to togspor mellom Bergen og Fløen.
 • Sikkerhetsarbeidet med å fjerne farlige planoverganger reduseres.
 • Målene for redusert luftforurensning og støy vil ikke kunne nås før i 2005.

  Jernbaneverker varslet også at det kan komme ytterligere utsettelser i handlingsplanen for 2006 til 2015.

  - De lave bevilgningene gjør at vi får gjort mindre i perioden fram til 2015 enn det vi hadde lagt opp til å få gjennomført til 2011. Dessuten er vi pålagt å bygge GSM-R-nett, og det må finansieres, sier plansjef Anita Skauge i Jernbaneverket.

  GSM-R er et mobiltelefonsystem for jernbanedrift, særlig for nødkommunikasjon mellom tog og togledersentral. Systemet skal bygges ut langs hele jernbanenettet, men først på strekninger uten annet togradiosamband. Første strekning som er fra Bodø til Rognan skal være i drift fra årsskiftet.

  Avviser pengemangel


  Samferdselsminister Torild Skogsholm (V) avviser at regjeringen har redusert bevilgningene til sikkerhetstiltak. Til NRK sier hun at det er lovet ekstra overføringer i revidert nasjonalbudsjett, utover det som ligger i Nasjonal Transportplan.

  - Vi har aldri hatt større satsing på jernbane enn vi har på budsjettet i år, med over 5,5 milliarder kroner, sier Skogsholm.

  Hun understreker at sikkerheten for norske togpassasjerer fremdeles har høy prioritet i regjeringen.

  (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media