«Jernkvinna» som holdt Europa på avstand

Margaret Thatcher, som i 11 år uten avbrekk styrte Storbritannia som statsminister med tilnavnet «Jernkvinna», døde av et slag 87 år gammel i dag, mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har tapt en stor leder, en stor statsminister og en stor brite, uttalte den nåværende britiske statsministeren, David Cameron, da han fikk budskapet.

Skrøpelig Margaret Thatcher var den første kvinnelige regjeringssjefen i et stort vestlig land, og hun ble den sterkeste statsministeren i Storbritannia etter Winston Churchill. Hun tjente elleve år i Downing Street nummer 10, som er den lengste tjenestetida for en britisk statsminister etter 1827.

Hun har vært ved stadig skrøpeligere helse i mange år og lidd av demens. Etter flere mindre slag i 2002 trakk hun seg tilbake fra alt offentlig liv. Etter tapet av ektemannen gjennom femti år, Dennis, i 2003, mistet hun sin nærmeste fortrolige og levde et temmelig ensomt liv, ifølge dem som hadde tilgang til henne.

«Snur ikke!» Thatcher er nok mest kjent verden rundt som en nær og sterk medspiller til daværende president i USA, Ronald Reagan, i de siste åra av Den Kalde Krigen. Idet Sovjetunionen sto for fall mens Mikhail Gorbatsjov drev gjennom reformer der, uttalte Thatcher sin berømte dom over ham: «Med ham kan jeg gjøre forretninger.»

Thatcher var både sterk og sterkt omstridt. Det gjaldt hjemme i øyriket og det gjaldt i utlandet. Hun likte å vise sin styrke med sterke ord:

- Til dem som holder pusten mens de venter på medienes favorittfrase - U-svingen - har jeg bare en ting å si: Dere kan snu hvis dere ønsker. Denne dama snur ikke! slo hun fast.

Apartheid Men snu måtte hun også. Hun var verken uovervinnelig eller umulig å overtale.

Hun ville først ikke gå mot det hvite mindretallsstyret i daværende Rhodesia, nå Zimbabwe. Men det britiske utenriksdepartementet tvang henne til å snu.

 GODE BUSSER:  Thatcher er nok mest kjent verden rundt som en nær og sterk medspiller til daværende president i USA, Ronald Reagan. Foto: AFP PHOTO/FILES
GODE BUSSER: Thatcher er nok mest kjent verden rundt som en nær og sterk medspiller til daværende president i USA, Ronald Reagan. Foto: AFP PHOTO/FILES Vis mer

Hun hadde vært en venn av apartheidregimet i Sør-Afrika og kalte den fengslede Nelson Mandela en terrorist.

I 1982 sto hun fram som krigfører og ledet landet til seier over Argentina, som hadde invadert Las Malvinas, som britene kaller Falklandsøyene. Det passet henne godt at Argentina da var ledet av de militære, som tidligere hadde ført en særdeles blodig borgerkrig mot opposisjonelle i hjemlandet. Thatcher sikret seg støtte hos Reagan i USA. Og på hjemmebane steg støtten til henne til uante høyder.

Men samtidig roste hun den militære diktatoren i Argentinas naboland, Chile, general Augusto Pinochet. Hun så på ham som en pålitelig anti-kommunist og en forkjemper for de frie markedskreftene. Hun besøkte til og med sin gamle venn mens han satt i husarrest i Storbritannia. Det var ikke et prinsippielt forsvar for demokratiet som opptok henne mest.

I 1984 slapp hun unna et drapsforsøk fra IRA, den nordirske bevegelsen, som angrep et hotell i Brighton under de konservatives landsmøte.

Privatisering På hjemmebane innførte hun ordet «privatisering», som snart kom i bruk verden over, mens hun solgte statlige virksomheter til private. Hun tvang de mektige britiske fagforeningene til å bøye seg, først og fremst gruvearbeiderne som var i en langvarig og til slutt mislykket streik i 1984 og 1985.

De britiske kullgruvene ble nedlagt. Den aldrende britiske industrien gjennomgikk grunnleggende og smertelige reformer. Thatcher kunne gjøre dette med de nylig ankomne inntektene fra oljefeltene i Nordsjøen, som ga henne et handlingsrom som ingen tidligere statsminister hadde hatt.

 - HADDE FORETRUKKET JERN:  i 2007 deltok Thatcher på avdukingen av en bronse-statue av henne utenfor parlamentet. - Jeg hadde kanskje foretrukket en statue i jern, sa en selvironisk Thatcher under seremonien ifølge Reuters. Foto: AFP PHOTO/Johnny Green/POOL/PA Wire.
- HADDE FORETRUKKET JERN: i 2007 deltok Thatcher på avdukingen av en bronse-statue av henne utenfor parlamentet. - Jeg hadde kanskje foretrukket en statue i jern, sa en selvironisk Thatcher under seremonien ifølge Reuters. Foto: AFP PHOTO/Johnny Green/POOL/PA Wire. Vis mer

Hun hadde begynt som statsråd under Edward Heath, som undervisningsminister fra 1970 til 1974. Da fikk hun kallenavnet «melketjuven» etter å ha avskaffet gratis skolemelk. Og i 1975 utfordret hun Heath og ble valgt til leder for De Konservative, noe han aldri tilga henne. Hun ble statsminister i 1979, etter Arbeiderpartiets nederlag i valget.

Mitterrand I de andre EU-landene var Thatcher fryktet, forhatt og beundret samtidig. François Mitterrand, den sosialistiske presidenten i Frankrike, lot seg sjarmere av henne, og han må også ha sjarmert henne. I alle fall fikk han henne med på å bygge den store tunnelen under Den Engelske Kanalen med jernbanespor, som for første gang knyttet øyriket til fastlandet. Samferdselsmessig har dette vært en kjempesuksess, men økonomisk har det vært en vedvarende katastrofe.

Thatcher kom til EU-hovedkvarteret i Brussel og smalt den karakteristiske håndveska i bordet mens hun forlangte: «Jeg vil ha mine penger tilbake!» Hun fikk det som kalles «den britiske rabatten» i medlemsavgiften, som har vedvart til i dag. Hun kjempet mot alle forslag om å samle makt i EU, som hun kalte «det belgiske imperiet». Det gjaldt særlig mens den franske sosialisten Jacques Delors ledet EU-kommisjonen.

Utenforskap Thatcher innledet britenes helt til i dag uavklarte forhold til EU, et slags «utenforskap innenfor». Det har satt landet i ei særstilling blant EU-landene, som de andre EU-lederne har store vansker med å forstå og som de oftest heller ikke vil godta. Mens aksen mellom Tyskland og Frankrike er det som har holdt EU sammen og drevet det framover, har britene som den tredje stormakta valgt å stå på sidelinja og klage.

I 1990 oppsto det en bitter indre krangel blant de konservative i Storbritannia om eurosamarbeidet og forholdet til EU.

 Det fikk utenriksminister Geoffrey Howe til å gå av. Og hans avskjedstale var ødeleggende for Thatcher. Før dette hadde Thatcher innført den svært omstridte koppskatten, en skatt per hode uansett inntekt og formue.

Da Thatcher ikke ble gjenvalgt som partileder for de konservative i første valgomgang, ga hun plass for John Major av frykt for å lide et bittert nederlag i andre valgomgang.

VENNER: I mars 1999, mens han satt i husarrest i Storbritannia, fikk Chiles mangeårigte diktator, Augusto Pinochet, og kona hans, besøk av sin gamle venn, Margaret Thatcher. Foto: AFP / Scanpix
VENNER: I mars 1999, mens han satt i husarrest i Storbritannia, fikk Chiles mangeårigte diktator, Augusto Pinochet, og kona hans, besøk av sin gamle venn, Margaret Thatcher. Foto: AFP / Scanpix Vis mer
 - TERRORIST:  Dette bildet viser Thatcher og Nelson Mandela i Downing street nummer 10 i 1990. Thatcher var en nær venn av apartheidregimet i Sør-Afrika, og kalte Nelson Mandela en terrorist. Foto: AFP PHOTO/FILES/GERRY PENNY
- TERRORIST: Dette bildet viser Thatcher og Nelson Mandela i Downing street nummer 10 i 1990. Thatcher var en nær venn av apartheidregimet i Sør-Afrika, og kalte Nelson Mandela en terrorist. Foto: AFP PHOTO/FILES/GERRY PENNY Vis mer