«Jernkvinnen» klar til å overta

Dilma Rousseff (62) første kvinnelige president i Brasil.

 TAR OVER:  Dilma Rousseff var seiersikker allerede da hun avga sin egen stemme hjemme i Porto Alegre søndag. FOTO: DIEGO VARA, REUTERS/SCANPIX.
TAR OVER: Dilma Rousseff var seiersikker allerede da hun avga sin egen stemme hjemme i Porto Alegre søndag. FOTO: DIEGO VARA, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Dilma Rousseff ble håndplukket til å ta over etter Brasils populære president Lula da Silva. Men ikke alle er like begeistret for den politiske linjen som ser ut til å fortsette etter søndagens valg. — Etter denne store mannen vil Brasil ble styrt av en kvinne, en kvinne som vil føre videre Lulas Brasil, erklærte Rousseff da hun ble lansert som det regjerende Arbeiderpartiets kandidat til presidentvalget. 55 - 45 Søndag gikk spådommen i oppfyllelse da valgkommisjonen erklærte henne som vinner. Med over 90 prosent av stemmene fra andre valgomgang talt opp, hadde Rousseff en oppslutning på 55 prosent, mot 45 prosent for motstanderen José Serra. Dermed er det klar at den 62 år gamle bestemoren og tidligere geriljalederen blir Brasils første kvinnelige president.

Tøff lederstil Rousseff har aldri før vært på valg, men har lenge vært sentral i landets styre og stell, blant annet som energiminister og i lederjobber i oljeindustrien og flere departementer. Hun blir omtalt som «jernkvinne», slik den britiske statsminister Margaret Thatcher også ble, et kallenavn som viser til hennes tøffe lederstil. For det er en kvinne med sterk ryggrad som nå inntar presidentpalasset. Fra Bulgaria Rousseff vokste opp i en middelklassefamilie med bulgarsk far. Hun engasjerte seg politisk i ungdommen, og sluttet seg til en undergrunnsbevegelse som kjempet mot militærdiktaturet som styrte Brasil fra 1964 til 1985.

For dette ble hun kastet i fengsel og torturert på begynnelsen av 1970-tallet. Kreftbehandling Så sent som i fjor fikk Rousseff behandling for lymfekreft, men det hindret ikke «jernkvinnen» i å kaste seg inn i valgkampen for å videreføre Lulas politikk.

Underveis så hun seg nødt til å endre litt på imaget for å appellere til velgerne.

Hun har både fått ny frisyre og byttet ut sine strenge briller med kontaktlinser. God drahjelp Det var imidlertid ikke utseendet som ga henne hardest medfart i valgkampen, men hennes tidligere uttalelser om en oppmyking av abortlovene og for homofile ekteskap. Det har blant annet gitt henne motstandere i kirken. Drahjelp av Lula Men støtten fra den populære sittende presidenten har gitt henne god drahjelp i kampen. Hun klart ikke å vinne første valgomgang med stort nok flertall, men i andre valgomgang måtte rivalen Jose Serra gi tapt. Hans tilhengere er skuffet. — Det er synd. Regjeringen har ikke gjort noen ting for meg, sier arbeidsløse Gabriela Costa i byen Sao José dos Campos. Hun tilhører middelklassen og føler at hun er blitt glemt mens presidenten har brukt mye krefter på å bedre kårene til de aller fattigste. (NTB-AFP-TT).