Jernkvinnen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Bestemoren min leser alltid lokalavisa bakerst, slik at hun får med seg dødsannonsene først. Dødsannonsene er som en sladrespalte for hennes generasjon, en slags "hva har hendt siden sist", hvem har takket for seg de siste to dagene? Selv har jeg aldri lest dødsannonsene og nekrologer - ikke før jeg kom hit til USA. For i New York Times er nekrologene godt lesestoff. De er ikke bare emosjonelle eller pliktoppfyllende hilsener fra venner og kollegaer, de er velskrevne hyllester ført i pennen av avisens egne journalister. I New York Times minnes både rikinger og gateoriginaler. Nekrologene er små historier om interessante mennesker, og livet de levde.

Om Martha Mason, for eksempel, som ble født, vokste opp, levde og døde i den lille byen Lattimore i North Carolina. Hennes store stolthet var boka "Breath", som kom ut i 2003. Den kom ut på et lite forlag, den ble ikke anmeldt i de store avisene, og den ble kanskje aldri solgt utenfor North Carolina. Det utrolige er at boka ble skrevet i det hele tatt.

En septemberdag gikk 11 år gamle Martha Mason til sengs med en ukjent smerte i kroppen. Hun fortalte ikke foreldrene sine om det, fordi de hadde gravlagt sin 13 år gamle sønn samme dag. Det viste seg at Martha hadde polio, sykdommen broren døde av. Etter et år på sykehus sendte legen henne hjem i en jernlunge og sa til foreldrene at hun kanskje kom til å leve ett år til. Da Martha Mason døde for et par uker siden, hadde det gått seksti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer