Jernmannen fra Texas

Navn: Lance Armstrong Alder: 29 år Yrke: Proffsyklist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Tirsdag demonstrerte han hva han står for, jernmannen fra Austin, Texas. Som rett og slett satte seg godt til rette på sykkelsetet, og tråkket enkelt og tilsynelatende uanstrengt fra alle sine konkurrenter. På en av Tour'ens hardeste etapper - opp til alpelandsbyen Alpe d'Huez. De øvrige syklistene, med tidligere Tour-vinner Jan Ullrich i spissen, virket som de sto stille da Lance Armstrong tråkket til.
 • Lance Armstrong startet idrettskarrieren som triathlonutøver, men etter hvert ble sykling hovedsporten for den unge amerikaneren, som gjennom oppveksten ble oppmuntret og heiet fram av sin viljesterke alenemor.

  • Han giftet seg i 1998, og i oktober året etter ble han pappa til Luke David. Som i disse dager er storøyd tilskuer til det omreisende sykkelsirkuset sammen med mamma Kristin. Og hvis noen spør lille Luke hvem som er verdens beste syklist, fins det ingen tvil: - Daddy!

  • Lance Armstrong har selvsagt ikke sluppet unna dopingryktene som alltid henger over proffsyklistene. Spesielt etter at han var tilbake på toppen så kort tid etter kreftsykdommen.

  • At det er mulig å bli rik mens man sitter på et sykkelsete, er Lance Armstrong et levende eksempel på. I dag har han en årsinntekt på minst 70 millioner kroner, og rundt 15 firmaer betaler godt for å bruke navnet hans i markedsføringsøyemed.

  • Men drømmehuset han hadde sett seg ut til seg og familien ved Col d'Ize i nærheten av Nice, kjøpte han aldri. Fransk presses stadige dopingdrypp satte en stopper for det.

 • Dermed er texaneren på vei mot sin tredje strake triumf i verdens tøffeste sykkelritt. Han var favoritt på forhånd, og favorittstempelet er definitivt ikke svekket av tirsdagens imponerende innsats.
 • Det var sykkel-VM i Oslos gater på regnvåt asfalt og såpeglatt brustein i 1993 som fikk verdens øyne opp for sykkelfenomenet Lance Armstrong. Fra det nesten ukjente dukket 21-åringen opp og vant en klar seier. Samme år tok han sin første etappeseier i Tour de France, seinere er det blitt ytterligere sju.
 • Men den tøffeste kampen utkjempet han høsten 1996, da han fikk diagnostisert testikkelkreft med spredning til lunge og hjerne, og 50 % sjanse for å overleve. Hans jernvilje og konstitusjon ga ikke kreften en sjanse. Halvannet år seinere var han tilbake på sykkelsetet, og vant et større ritt i hjembyen Austin. Året etter var han igjen med i Tour de France - og gikk rett til sin første sammenlagttriumf.