Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernring rundt Arafat

Stridsvogner og andre panserkjøretøyer omringer Arafat-hovedkvarteret i Ramallah. Minst en palestinsk demonstrant er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De palestiske selvstyremyndighetene frykter at de vil bli knust, og trygler verdenssamfunnet om hjelp, melder palestinsk radio.

Blant boligene som skal være okkupert er huset til sjefen for den palestinske hemmelige tjenesten, Taufik Tirau, og intifada-lederen Marwan Barguti.

Ifølge BBC står israelske tanks oppstilt bare 30 meter unna Arafats eget hovedkvarter. Palestinske aktivister har møtt tanksene med en storm av steiner. Minst en demonstrant, 22 år gamle Hani Odeh, skal være skutt og drept av israelerne i dag.

- De israelske tanksene har praktisk talt okkupert rundt 55 prosent av byen nå. Tretten nabolag er underlagt fullstendig portforbud, sier Mustafa Barghouthi, en palestinsk menneskeretts-aktivist, til BBC.

- Vi ber om øyeblikkelig internasjonal hjelp til å stanse Sharons militære planer. Disse planene går ut på å tilintetgjøre selvstyremyndighetene, og med dem hele fredsprosessen, sa den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat.

I går truet general Moshe Yahalon med at Israel kunne komme til å gjenokkupere palestinske områder. Hærens nestkommanderende sa til israelsk radio at de kunne bli tvunget til å ta tilbake områdene som de oppga etter Oslo-avtalen i 1993.

Timer etter trusselen stormet en palestinsk selvmordsaksjonist inn i et forsamlingslokale i byen Hadera og skjøt vilt med automatgevær. Rundt 100 personer var til stede for å feire bat mitzvahen til en jødisk jente. Seks israelere ble drept og 34 ble såret i angrepet.

Overmannet geværmannen

- Jeg sto og danset da jeg hørte skytinga. Da jeg så araberen, løp jeg mot ham med en stol. Jeg kastet den på ham, forteller lastebilsjåføren Moti Hasson til nyhetsbyrået AP.

Stolen traff aksjonisten midt i ansiktet, og andre fulgte opp med å kaste flasker mot mannen. Da slo geværet hans seg vrang, og mennene fikk overmannet ham. De dro ham utenfor hvor politiet skjøt og drepte ham.

- Geværet bare sluttet å virke, sier Hasson.

AP pratet med ham utenfor lokalet. Klærne han hadde hatt på seg, hadde han pakket i en bag. De var gjennomtrukket av drapsmannens blod.

Lovet hevn

En regjeringstalsmann lovet et raskt israelsk svar og timer etter var israelske F-16 jagerfly på vingene.

- Israel vil ikke stille seg likegyldig når våre folk blir drept. Vi kommer til å svare på en måte som vil lære de palestinske selvstyremyndighetene en lekse de sent kommer til å glemme, sa talsmannen Avi Pazner.

Krigsflyene sto til mot den palestinske guvernørens hovedkvarter i Tulkarem på Vestbredden med raketter. Ifølge sykehuskilder i den palestinskstyrte byen ble en politimann drept og om lag 40 mennesker såret under flyangrepet, som la bygningen i ruiner.

Samtidig med flyangrepet rullet 20 israelske stridsvogner og pansrede personellkjøretøy inn i den palestinskstyrte byen Ramallah nord for Jerusalem, med retning Yasser Arafats hovedkvarter, opplyste palestinske sikkerhetskilder. Arafat sitter i realiteten i husarrest i Ramallah, og nektes utreise av israelerne som beleirer byen.

Avblåser våpenhvile

USA fordømte i natt terroraksjonen i Hadera i sterke ordelag, og ba Arafat umiddelbart slå til mot de ansvarlige.

- Det kan ikke vises toleranse mot dem som handler i strid med det palestinske folks interesser, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip Reeker.

Hamas, Islamsk hellig krig og Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) har de siste dagene gjort det klart at de ikke lenger vil overholde noen våpenhvile, og har åpent utfordret Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene.

Bakgrunnen for dette er blant annet Arafats arrestasjon av PFLP-lederen Ahmed Saadat tidligere i uka, samt Israels rasering av nærmere 60 palestinske boliger på Gaza-stripen og mandagens likvidering av Raed al-Karmi.

Skylder på Arafat

Selvmordsaksjonen i Hadera var det første angrepet rettet mot sivile i Israel siden palestinernes president Yasser Arafat 16. desember beordret de radikale palestinske gruppene til å stanse sine aksjoner.

En talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon anklaget torsdag Arafat for å ha det direkte ansvaret for aksjonen.

- Vi holder Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlige, fordi vi har bedt og krevd om at Arafat gjør noe mot terroristorganisasjonene og slår til mot deres infrastruktur. Han har ikke gjort dette, sa talsmannen Arieh Meckel.

- Vi har fortalt dere, tarvelige zionister, at dette er noe Sharon og hans ektremistiske regjering har brakt inn over dere. Det kommer flere angrep som vil spre frykt i zionistfiendens hjerter, hevnen er på vei, truet al-Aqsa-martyrenes Brigade i en erkæring i dag.

BELEIRET: En palestinsk kvinne krysser veien på Vestbredden. Israelske styrker blokkerte i går flere palestinske byer.
I HUSARREST: Yassir Arafat leste i går opp et dokument under pressekonferansen han holdt med Spanias utenriksminister. Josep Pique besøkte den palestinske presidenten i Ramallah hvor han er nektet utreise av israelerne.
<B>SÅRET STEINKASTER: </B>Palestinere bærer en såret steinkaster i sikkerhet, etter sammenstøt med israelske styrker i Rammalah i dag.<br>Foto: SCANPIX/AP/Nasser Nasser
<B>RASENDE PALESTINERE: </B>Rundt 400 rasende demonstranter i ferd med å havne i slåsskamp med politiet foran Arafats hovedkvarter.<br>Foto: EPA/SCANPIX
SELVMORDSAKSJONISTEN OVERMANNET: Da geværet hang seg opp, ble selvmordsaksjonisten overmannen og skutt.
HELLIG KRIG: Palestinske menn roper slagord under gårsdagens begravelse av Fatah-aktivisten Khamis Abdullah.
ÅSTEDET: Rundt 100 personer var med på bar mitzvah-feiringen da geværmannen gikk amok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!