Jernring rundt jernkvinnens siste ferd

Gater og broer sperres av, politi og spesialstyrker skal sikre byen under Thatchers begravelse i dag. Politiet frykter anarkister, islamister og republikanske nordirske ekstremister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er reist en jernring rundt ruta til det som blir avdøde Margaret Thatchers siste reise.

I dag klokka ti fraktes kista i bil fra Westminster-palasset, forbi Downing Street og til St. Clement Danes-kirken. Her flyttes den over til en hestevogn, som frakter den avdøde baronessen videre til St. Pauls katedral, der seremonien skal foregå. Åtte militære menn vil bære kista. Litt over klokka ett er det mottakelse i Mansion House. 

I anledning Thatchers begravelse slutter Big Ben å slå, i respekt for den avdøde statsministeren. Sist gang det skjedde var under begravelsen til en annen markant skikkelse i britisk og internasjonal politikk, Winston Churchill.

Dagbladet kjørte opp ruta i går. Britiske politi og sikkerhetsmyndigheter har planlagt sikkerhetsoperasjonen rundt den omstridte eks-statsministeren i tre og et halvt år. Det blir den største sikkerhetsoperasjonen siden OL i fjor, og ifølge britiske medier vil Boston-bombene stramme sikkerhetsnivået enda et hakk.

18 gater og tre broer stenges av. Stålbarrierer skal holde publikum unna kortesjen. Uniformert politi vil stå langs hele ruta, sammen med sivilt politi, hunder. Mobile enheter er klare til å rykke ut. Fra hustakene følger skarpskyttere med. Det er ventet at hærens spesialstyrker, Special Air Service og Special Boat Service, vil være tilstede. Involvert i operasjonen er også enheten som er ansvarlig for å identifisere soloterrorister.

Frykter terror Lørdag var det demonstrasjoner og gatefester i London og flere andre byer. Flere fredelige demonstrasjoner er varslet, og sikkerhetsansvarlig ved Metropolitan police, Christine Jones, har lovet at ytringsfriheten vil bli ivaretatt.

Det politiet frykter, er bråk fra anarkistgrupper som Black Bloc og Class War, og i verste fall et terroranslag. Derfor har britisk etterretning jobbet intenst for å avdekke trusler. Ifølge The Telegraph overvåker de både islamistiske grupperinger og republikanske, nordirske grupperinger. Som statsminister var Thatcher i krig med IRA. Hun overlevde et bombeattentat i 1984.

HER HOLDES SEREMONIEN: St. Pauls katedral i London. Tirsdag var politiet på plass. Foto: Jytte Nielsen/ Dagbladet.
HER HOLDES SEREMONIEN: St. Pauls katedral i London. Tirsdag var politiet på plass. Foto: Jytte Nielsen/ Dagbladet. Vis mer

- Det er potensial for at et betydelig antall mennesker vil se det som en passende slutt på Margaret Thatchers liv å skape betydelige forstyrrelser i prosesjonen, sier tidligere senioroffiser ved Metropolitian police, Brian Paddick, til avisa.

Interessen for begravelsen er massiv. Titusener av mennesker er ventet til bygatene under Thatchers begravelse. Britiske og utenlandske TV-stasjoner stod i går klare med busser og mobile TV-studioer langs hele den ene siden av katedralen.

KLARE: Væpnet politi på trappa til St. Pauls katedral i London tirsdag, dagen før eks-statsminister Margaret Thatcher skal bisettes. Foto: Jytte Nielsen/ Dagbladet.
KLARE: Væpnet politi på trappa til St. Pauls katedral i London tirsdag, dagen før eks-statsminister Margaret Thatcher skal bisettes. Foto: Jytte Nielsen/ Dagbladet. Vis mer
STOPPER BIG BEN: Under begravelsessermonien stopper Big Ben å slå, i respekt for den avdøde statsministeren. Sist gang det skjedde var i 1965, da Churchill ble bisatt. Foto: REUTERS/LUKE MACGREGOR
STOPPER BIG BEN: Under begravelsessermonien stopper Big Ben å slå, i respekt for den avdøde statsministeren. Sist gang det skjedde var i 1965, da Churchill ble bisatt. Foto: REUTERS/LUKE MACGREGOR Vis mer