Jernring rundt norsk ambassade

Opptil 130 væpnede politifolk har stått klare utenfor den norske ambassaden i Chile for å pågripe den lamme rullestolbrukeren Marcela Rodriguez Valdevieso.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På andre døgnet nekter «Mitraljøsekvinnen» å forlate ambassaden.

Rodriguez er tidligere dømt til ti års fengsel av en chilensk militærdomstol, og sivil høyesterett i Chile opprettholdt fredag dommen.

Sterkt ønske

Politiet har nå et sterkt ønske om å arrestere henne så snart som mulig. Rodriguez er dømt for drapet på en politimann under en aksjon for å sette fri et medlem av geriljagruppen Mapu-Lautaro i november 1990, få måneder etter at en demokratisk valgt regjering overtok etter diktatoren Augusto Pinochet.

Rodriguez ble selv lam i aksjonen.

Sammen med en assistent tilbrakte den pleietrengende kvinnen natta i ambassadens resepsjon. Norges ambassadør i Chile, Martin Tore Bjørndal, har ingen planer om å ta imot tilbudet fra chilensk politi om hjelp til å få henne ut.

- Hun er ikke innstilt på å la seg overlevere til chilensk politi, sier Bjørndal.

Ingen muligheter

Rodriguez har søkt om opphold i Norge, men har ingen muligheter til å få politisk asyl. Ambassadøren har fått garantier fra chilenske myndigheter for at Rodriguez ikke vil bli arrestert med en gang hun forlater ambassaden.

Men det er også klart at politiet ikke vil la henne slippe unna.