SLÅR JERNRING RUNDT OPPRØRSBY Bilder fra statlig syrisk TV viser militære styrker innta byen Jisr Al-Shughur. Nå frykter både innbyggerne og omverdenen at operasjonen skal ende i et blodbad.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SYRISK TV
SLÅR JERNRING RUNDT OPPRØRSBY Bilder fra statlig syrisk TV viser militære styrker innta byen Jisr Al-Shughur. Nå frykter både innbyggerne og omverdenen at operasjonen skal ende i et blodbad.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SYRISK TVVis mer

Jernring rundt opprørsbyen

Pansrede kjøretøyer og minst 5000 soldater har laget en jernring rundt byen Jisr al-Shughur i Syria. Både innbyggere og omverdenen frykter et blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrisk statlig TV meldte i går at solater hadde begynt å arrestere det de kalte ledere av væpnede grupper i Jisr al-Shughur.

Når angrepet på byen med 41 000 innbyggere kommer, vet ingen utenforstående.

Tunge våpen Men det er bare litt over 4000 som har kommet over grensa til Tyrkia og er i flyktningleire.

Mange flyktninger fra Jisr al-Shughur og landsbyene rundt har imidlertid også tatt inn hos slektninger på den tyrkiske siden av grensa.

En innbygger i byen sa tidligere idag dette til TV-stasjonen al Jazeera om soldatenes marsj mot byen:

- Hæren kom med stridsvogner og brukte tunge våpen mot landsbyboerne. De rømte opp i fjellene, sa Jamil Sadeq. Han sa også at han hørte skyting fra landsbyene hver halvtime.

Skjøt fra helikoptre I byen Maarat al-Numaan, ikke langt fra Jisr al-Shughur, skal syriske soldater ha skutt på befolkningen fra helikoptre. En video lagt ut på YouTube viser helikoptre over byen, og lyden av maskingeværild.

- Minst fem helikoptre fløy over Maarat al-Numaan og begynte å skyte med automatvåpen for å spre de ti-tusener av demonstrantene, sier et øyenvitne til telegrambyrået Reuters.

- Folk gjemte seg på jordene, under broer og i sine hus, men skytingen fortsatte i flere timer mot det som for det meste var tomme gater, sier øyenvitnet, som oppga Nawaf som sitt navn.

Noen vil slåss Det er vanskelig å si hvor mange mennesker som er inne i Jisr al-Shughur, etter at folk har flyktet til Tyrkia eller opp i fjellene. Men noen er igjen i byen for å slåss.

Ifølge telegrambyrået AP sier en mann i byen at forsvaret av byen blant annet består av soldater som deserterte fra den syriske hæren tidligere i uka.

Hele den militære aksjonen mot Jisr al-Shughur er begrunnet med myndighetenes påstand om at opprørere drepte 120 sikkerhetssoldater i forrige uke.

Men regimemotstandere sier at de drepte kan være soldater som nektet å adlyde ordre da de fikk beskjed om å skyte mot demonstranter.

Et øyenvitne sier til al-Jazeera at blant de drepte var det ca 30 med langt skjegg, noe som er mistenkelig fordi det ikke er tillatt i den syriske hæren.

Verden fordømmer En hel verden fordømmer nå president Bashar al-Assad for brutaliteten han bruker mot sitt eget folk. Den viktigste og sterkeste kritikken kommer fra Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Han beskriver bildene som kommer fra Syria som «usmakelige».

- Den råskapen som utfoldes nå...tenk på det, bildene i hodene til de kvinnene de dreper er så stygge, disse bildene er vanskelige å spise, vanskelige å svelge, sa Erdogan til telegrambyrået Anatolia. Ha sa han snakket med Assad for fem dager siden, og at den syriske presidenten ikke forstår alvoret i situasjonen.

FORDØMMES: Syrias president Bashar al-Assad møter fordømmelse for sin brutalitet over hele verden. Her i form av en protest i den tyrkiske hovedstaden Ankara fredag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ADEM ALTAN
FORDØMMES: Syrias president Bashar al-Assad møter fordømmelse for sin brutalitet over hele verden. Her i form av en protest i den tyrkiske hovedstaden Ankara fredag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ADEM ALTAN Vis mer

At Erdogan snakker tøft er interessant. Tyrkia er både nabo og den dominerende islamske regionale stormakt.

Assad har nå bare støtte fra Iran, og flere rapporter antyder at iranske spesielstyrker kan ha vært med på å slå ned opprørere, sammen med Syrias egne styrker. Assad har nå bare støtte fra Iran, og Izbollah i Libanon og Hamas i Gaza.

KRITIKER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er blant dem som går lengst i sin kritikk av Syrias president Bashar al-Assad.Foto: SCANPIX/AP Photo
KRITIKER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er blant dem som går lengst i sin kritikk av Syrias president Bashar al-Assad.Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer