Jernring rundt rasismedemonstrasjon

Saera Khans (Ap) uttalelser om rasime i politiet har skapt storm. I ettermiddag samlet en demonstrasjon flere hundre mennesker i Oslo sentrum. Politimester Anstein Gjengedal og justisminister Hanne Harlem ble begge anmeldt av demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massiv kritikk av rasismeutspill

- For mye rasisme i politiet

I 17-tida onsdag ettermiddag gikk en rekke antirasistiske organisasjoner sammen til Aksjonsgruppa mot rasisme og politivold om å arrangere en demonstrasjon mot politivold og rasisme utenfor Sentrum politistasjon i Oslo sentrum.

Etter appeller, slagord og utskjelling av politiet gikk tre av initiativtagerne fra OMOD over veien og leverte politianmeldelse av justisminister Hanne Harlem og politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.

Jernring

Flere hundre mennesker møtte opp for å rope ut sin motvilje mot de de kaller politivold og -rasisme. Under faner og taktfaste slagord viste de sin motstand mot et politivesen de mener bruker rasistisk motivert vold.

- Vi er ikke kriminelle, vi er ikke farlige. Vi er mennesker. Vi må bringe hvite og fargete sammen, sa «RAW» fra Lørenskog til stor jubel under sin appell.

Blant demonstrantene var 15-20 blitzere, og Stein Lillevolden holdt appell. Han angrep politikerne for å legitimere angivelig politivold.

Politiet hadde tatt høyde for bråk, og slo en uniformert jernring rundt Sentrum politistasjon.

Utrustet med køller, hjelmer og skjold fulgte politiet vaktsomt alle appeller og bevegelser.

Demonstrasjonen forløp uten bråk. Størst engasjement ble vakt da talsmannen for African Norwegian Youth and Parents Association (ANYPA) tok mikrofonen og oppfordret til «One love» og kulturelt fellesskap.

Bakgrunnen for demonstrasjonen var at to unge mørhhudete menn skal ha blitt utsatt for politivold lørdag for halvannen uke siden. De to mennene har anmeldt politiet for unødig voldsbruk og rasisme.

- Da vi skulle levere anmeldelsen på onsdag hadde vi avtale med politiet, men vi måtte vente tre timer. Det sier jo litt. Saken etterforskes av SEFO, sier den ene av de to, Abdul Rahman-Al Atrsh (19) til Dagbladet.no.

Skapte storm

I dag tidlig skapte stortingskandidaten Saera Khan (Ap) debatt med sitt utspill til NRK om rasime i politiet. Ifølge Khan er dette et så utbredt problem at en skulle tro politistudenter lærte det på politiskolen. Utspillet høstet en storm av reaksjoner, både fra politiforeninger og i det politiske miljøet.

Overfor Dagbladet.no modererte senere på dagen Saera Khan sitt utspill, men står fast ved at rasisme innen politiet er et problem.

- Saera Khans utspill var glimrende, sier Akhenaton de Leon til Dagbladet.no. - Det setter fokus på et problem som har eksistert lenge.

Anmelder Harlem

de Leon er leder for Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering, og en av initiativtagerne til dagens demonstrasjon. Han mener justisminister Hanne Harlem legitimerer angivelig voldsbruk fra politiets side, og overleverte 80 anmeldelser av Hanne Harlem og politimester Anstein Gjengedal på Sentrum politistasjon.

- Det er enkeltindivider som har anmeldt justisministeren og politimesteren for ikke å beskytte minoriteter i Norge, men vi regner med at saken blir henlagt. Da anker vi til statsadvokaten, og eventuelt til riksadvokaten. Om nødvendig anker vi den inn til Strasbourg.

Anstein Gjengedal ga overfor NRK uttrykk for at han ikke liker aksjonsformen som ble valgt.

- Dette er et misbruk av anmeldelsesinstituttet for å få oppmerksomhet om en dårlig sak.

Khan dukket ikke opp på onsdagens demonstrasjon, ifølge de Leon på grunn av sykdom i familien.

ENGASJERTE: De rundt 200 demonstrantene samlet seg i sentrum. Demonstrasjonen forløp fredelig.