Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernring rundt Vollebæk

Sivilkledde og bevæpnede politimenn fulgte utenriksminister Knut Vollebæk da han holdt sin Europa-redegjørelse i Stortinget i går. Overvåkingspolitiet har slått en jernring rundt ministeren etter opptrappingen av Kosovo-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har foretatt en trusselvurdering på bakgrunn av situasjonen på Balkan og Norges formannskap i OSSE. Derfor har vi besluttet å øke sikkerheten for utenriksministeren, sier politiinspektør Øystein Berger i overvåkingspolitiet.

Følges overalt

Utenriksministeren følges nå overalt av livvaktene.

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Ingvar Havnen, bekrefter at sikkerheten rundt Vollebæk er trappet kraftig opp etter at Norge overtok formannskapet i OSSE.

- Det har utelukkende med vår rolle i OSSE å gjøre, spesielt situasjonen på Balkan og i Kosovo, forklarer han.

Havnen vil ikke kommentere om sikkerhetsvurderingen er foretatt på generelt grunnlag eller om det foreligger mistanke om konkrete attentatplaner mot utenriksministeren.

Høyst uvanlig

Det er høyst uvanlig at norske politikere har livvakter. Det er også ytterst sjelden at en statsråd møter i Stortinget fulgt av politifolk. Men da Vollebæk i går holdt sin europapolitiske redegjørelse for de folkevalgte, ble han holdt under årvåken oppsikt av minst to bevæpnede politimenn i tillegg til Stortingets egne sikkerhetsfolk.

Utenfor sto en sivil jeep med mørke vinduer som eskorterte Vollebæks bil tilbake til Utenriksdepartementet.

Det er imidlertid ikke første gang norske regjeringsmedlemmer blir passet godt på.

- På ett tidspunkt under Midtøsten-prosessen fikk daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst politivakt, forteller Ingvar Havnen.

Etter det Dagbladet erfarer var også statsministeren og utenriksministeren utstyrt med livvakter under Golfkrigen i 1991.

Møter Milosevic

Utenriksminister Knut Vollebæk har imidlertid mer enn sin egen sikkerhet å tenke på. I dag starter han et intenst skytteldiplomati for å forsøke å redde stumpene av OSSEs fredsmisjon i Kosovo.

Klokka 07.00 i dag reiste han til Wien i et innleid jetfly. Der møter han den polske og østerrikske utenriksministeren, som sammen med Vollebæk utgjør OSSEs ledertroika.

I ettermiddag reiser Vollebæk sannsynligvis til Beograd for å møte Serbias sterke mann, Slobodan Milosevic.

Fra Beograd går turen til Kosovo, der Vollebæk vil møte OSSE-observatører, og forsøke å gi dem en sårt tiltrengt oppmuntring etter de siste dagenes nedslående nyheter om massakrer og utvisninger.

I de viktige samtalene med Milosevic vil Vollebæks hovedbudskap være at Jugoslavia må omgjøre sin beslutning om å utvise OSSE-sjefen i Kosovo, ambassadør William Walker.

- Vi kan ikke akseptere et jugoslavisk diktat, sier Ingvar Havnen.

Sterke ord

- Stans drepingen straks, opphev beslutningen om å utvise ambassadør William Walker, og tillat internasjonal gransking av massakrene i Racak. Hvis ikke risikerer den jugoslaviske ledelsen at NATO gjennomfører bombetokt mot serbiske mål.

Denne klare beskjeden overbrakte Natos øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, og formannen i alliansens militærkomite, general Klaus Neumann, til president Milosevic da de kom til Beograd i går.

Men selv om språkbruken er sterk, er både en løsning på konflikten og eventuelle NATO-aksjoner langt unna.

Bombing av serbiske mål vil ikke være aktuell politikk så lenge OSSE-observatørene befinner seg i Kosovo.

- Milosevic gjør en grov tabbe hvis han ikke overholder avtalene fra oktober, sa USAs utenriksminister Madeleine Albright i går.

I går forlenget jugoslavene utvisningsfristen av ambassadør William Walker med 24 timer. Ifølge det offisielle telegrambyrået Tanjug hadde Vollebæk bedt om «en slik forlengelse.»

- Vi har sagt at utvisningen må trekkes tilbake i sin helhet. Dette er igjen et forsøk på å gi sannheten en ny vri, sier OSSE-talsmann Mons Nyberg.

LIVVAKT: Den sivilkledde politimannen (innringet) hadde én oppgave inne på Stortinget i går: Å passe på Knut Vollebæk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling