Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jernring rundt Zarqawi

Tok sykehuset i natt. Slaget om Fallujah kan ikke bli annet enn blodig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske og irakske styrker står nå rundt opprørsbyen Fallujah, og i natt gikk de inn og tok kontroll over deler av byen.

Hvis han har klart å overbevise sine krigere, som selv sitter fast i fellen som nå har lukket seg rundt Fallujah, om at det er en seier at han unnslipper, vil han bevare æren etter en flukt og kunne fortsette kampen fra andre baser.

Abu Musab al-Zarqawi har mange gjemmesteder. Hans kontaktnett spenner fra Iran til Tsjetsjenia og langt inn i Europa.

Og kjempe er det eneste han kan. Han er ingen ideolog og han reiser ikke penger slik Osama bin Laden gjør.

Organisator

Men al-Zarqawi, alias Ahmed Fadhil Nazal al-Kalaylah, synes å være en god organisator som har bygget opp et vidstrakt nettverk.

Han hevdes blant annet å være ansvarlig for å sende Al Qaeda terrorister frem og tilbake mellom Afghanistan og Tsjetsjenia og skal også drive treningsleire i Afghanistan.

I følge det CIA la frem for Kongressen i USA tidligere i år, ble nettverket hans den gang klassifisert som 'mindre', men meget farlig, og det fremgikk at det etter alt å dømme trekker økonomisk på Al Qaeda.

image: Jernring rundt Zarqawi

CIA anså al-Zarqawi som en betydelig fare blant annet fordi han ble hevdet å ha gode kunnskaper om kjemiske våpen.

Om nettverket kan kalles 'mindre' i dag, er diskutabelt. Men han begynte i det små. al-Zarqawi er jordaner og kjempet mot russerne i Afghanistan på 1980-tallet.

Tidlig på 90-tallet var han tilbake i Jordan der han grunnla terrororganisasjonen Jund al-Shaam som også er aktiv i Syria. Han ble tatt i 1992 men løslatt i 1999.

Det angrer nok jordanerne på, for allerede i 2000 ble han dømt til 15 nye år in absentia. Sent dette året dukket han opp i Afghanistan.

Ansar al-Islam

I september 2001 var al-Zarqawi i Iran og knyttet kontakter der. Så kom 11. september, og fire, fem måneder senere ble al-Zarqawi såret i et ben i kamp med amerikanere i Afghanistan. Via Iran unnslapp han til Irak, der det hevdes at benet måtte amputeres. Han går nå med protese, hevdes det, og hater amerikanerne om mulig enda mer enn før.

Etter amputasjonen var han rekonvalesent i Bagdad, men da krigen brøt ut i mars 2003 befant han seg i Ansar al-Islams områder nord i landet.

Han hevdes å ha besøkt Syria på denne tiden, og i følge italienske myndigheter bruker han Syria til å dirigere terrorister fra Ansar al-Islams områder i Irak og til Europa. Dette skal gå via Damaskus og Aleppo, og en nøkkelmann skal være Muhammad Majid ,alias Mullah Fuad, i følge italienerne.

al-Zarqawi skal også ha vært i Libanon på denne tiden for å fornye kontakter, blant annet i Hizbollah og sunni terroristgruppen Asbat al-Ansar. al-Zarqawi skal ha fått penger fra Al Qaeda til å dirigere aktiviteter inn på palestinsk område.

Europa

Etter hvert er over 100 terrorister med tilknytning til al-Zarqawi tatt i land som Jordan, Saudi-Arabia, Tyrkia, Italia, Spania, Frankrike og til og med i Tyskland og Storbritannia. Nettverket hans i Europa skal være bemannet med mange Ansar al-Islam medlemmer.

Da al-Tawhid cellen, som angivelig ble dirigert av al-Zarqawi, ble rullet opp i Tyskland i april 2002, fant politiet hundrevis av falske pass fra land som Iran, Irak, Jordan og til og med Danmark. Cellen skal ha vært et ledd i smuglingen av ettersøkte terrorister fra Afghanistan til Europa.

Etter at amerikaneren Lawrence Foley ble myrdet i Amman i oktober 2002, ble blant annet drapsmannen Salem Said Bin Sewid tatt. Etterforskningen hevdes å ha avdekket at al-Zarqawi selv hadde vært i Jordan forut for drapet, medbringende penger, våpen og annet utstyr. Han skal også ha nære kontakter til terrorister i Pankisidalen i Georgia. Han har følgelig mange steder å gjemme seg.

Blodig

al-Zarqawi er pekt ut som hovedmann bak bombeaksjonene 2. mars i år der nesten 200 shia-muslimer i bønn ble drept i Karbala og Bagdad. Hvordan en shia-muslimsk organisasjon som libanesiske Hizbollah, og Iran, ser på dette skal være usagt. Men det kan neppe utelukkes helt at begge ser ugjerningene som ledd i destabiliseringen av Irak, som begge seg seg tjent med.

al-Zarqawis kombinasjon av et stort kontaktnett og nådeløse metoder har trolig resultert i at en utsøkt samling av de aller mest kompromissløse krigerne har samlet seg rundt ham i Fallujah.

Utfallet kan vanskelig bli annet enn blodig, ikke minst for Fallujahs befolkning.

BOMBARDERER FALLUJAH: I natt ble byen utsatt for massige angrep fra amerikanske kampfly og granatild. 250.000 mennesker bor i byen, men det skal nå være bare 50.000 igjen.
<B>HALSHOGGINGENE: Zarqawis gruppe har påtatt seg ansvaret for en rekke av bortføringene og halshoggingene i Irak.
TOK SYKEHUSET I NATT: Amerikanske og irakske styrker inntok sykehuset i Fallujah i natt, og la alle menn i stridsdyktig alder i gulvet.
TOK 50 MENN: Amerikanske soldater tok 50 menn etter å ha sprengt opp dør etter dør på sykehuset i Fallujah i natt. Halvparten av mennene skal ha blitt sluppet fri.
TATT ETTER BOMBE: Irakeren ble tatt like etter at en bombe gikk av og drepte flere amerikanere og irakere ved flyplassen i Bagdad i går.
ZARQAWI: Dette er det siste bildet som er offentliggjort av Abu Musab al-Zarqawi.
KAN VÆRE I FALLUJAH: Abu Musab al-Zarqawi står trolig bak en rekke kidnappinger, halshogginger og bobmeaksjoner i Irak. Nå skal han tas.
<B>BILDENE FRA I NATT: I tillegg til sykehuset har de amerikansk-ledede styrkene sikret to viktige broer over elva Eufrat. To amerikanske soldater mistet livet da de druknet i elva i natt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media