Jerusalem Post innrømmer å ha blitt lurt av norsk kilde

Hevdet å være kaptein i forsvaret - avslørt av Dagbladet.no.

AVSLØRT: Dagbladet kunne søndag avsløre at den jødiske og norske etterretningsoffiser «David Weiss» i virkeligheten er en 45-år gammel bløffmaker bosatt på Frogner i Oslo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AVSLØRT: Dagbladet kunne søndag avsløre at den jødiske og norske etterretningsoffiser «David Weiss» i virkeligheten er en 45-år gammel bløffmaker bosatt på Frogner i Oslo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den israelske avisa Jerusalem Post innrømmer at den ble lurt av en norsk mann med falsk identitet som hevdet at han opplevde det som svært vanskelig å være jøde i Norge.

Mannen oppga at han het David Weiss og utga seg for å være kaptein i Forsvaret. Han var en av kildene som Jerusalem Post bygget sine artikler om antisemittisme i Norge på i slutten av mars.

Nå innrømmer avisen at den ikke burde ha trodd på mannens uttalelser.

Avisen har tidligere måttet trekke en historie om at finansminister Kristin Halvorsen (SV) skal ha ropt «Død over jødene» under en demonstrasjon i januar.

Det var Dagbladet som avslørte at «David Weiss» bruker falsk identitet og at han ikke har noen tilknytning til Forsvaret.

Før dette kom fram, lurte mannen både BBC og Aftenposten.

Han er tidligere dømt for bedrageri både i 1998, 2001 og 2005, skriver Dagbladet og VG tirsdag.

Blant annet har han hentet ut mobiltelefoner for 30.000 kroner som han ville skulle faktureres Forsvarsdepartementet, og han har lurt folk til å betale for elektriske artikler de aldri fikk.

Jerusalem Post skriver nå at norske jøder har tatt kontakt med avisen for å fortelle at jøder i Norge stort sett har det bra. Norske jøder er en akseptert og respektert del av landet, sier de til avisen. Samtidig nevner de at det av og til oppstår episoder der det å være jødisk oppleves som konfliktfylt og negativt.


(NTB)

David Weiss-saken

• Aftenposten og Jerusalem Post gjenga i forrige uke intervjuer med den norske etterretningsagenten David Weiss, som hevdet at antisemittismen er økende i Norge.
• Lørdag 4. april hevdet det norske forsvaret at ingen David Weiss hadde tilknytning til dem.
• Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten beskyldte Forsvaret for å snakke usant, og framholdt at han fortsatt trodde på David Weiss.
• Søndag 5. april avslørte Dagbladet.no at David Weiss ikke eksisterer. Avisa sporet opp en 45 år gammel nordmann på Frogner i Oslo. Han valgte å legge kortene på bordet: Han hadde konstruert identiteten Dawid Weiss og narret Aftenposten, Jerusalem Post og BBC.
• Aftenposten og Stanghelle holdt fast ved at de trodde på David Weiss.
• Mandag 6. april gikk fagforeningene i Forsvaret ut og kritiserte Stanghelle for at han hevdet Forsvaret snakket usant om David Weiss.
• Sent mandag kveld bekreftet Stanghelle i et intervju med Dagbladet.no at Aftenposten hadde latt seg lure av David Weiss. Stanghelle beklaget overfor Forsvaret.
• Tirsdag 7. april bekreftet 45-åringen overfor Dagbladet at han har kriminelt rulleblad.
• Nå har Jerusalem Post i kjølvannet av Dagbladets avsløringer erkjent at også de ble narret av 45-åringen som utga seg for å være David Weiss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer