SKADE: Denne jerven har fått et stort sår som kan komme av at den har gått med et halsbånd som blir benyttet i forbindelse med forskning. Foto: Sonja E. Andersen / Finnmark Dagblad
SKADE: Denne jerven har fått et stort sår som kan komme av at den har gått med et halsbånd som blir benyttet i forbindelse med forskning. Foto: Sonja E. Andersen / Finnmark DagbladVis mer

Jerv kan ha blitt pint av forsker-halsbånd

- Direkte dyremishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jerven ble nylig skutt i Porsanger under vinterens lisensjakt. På grunn av forskernes halsbånd kan jerven ha pådratt seg store skader.

- Slik merking er en stor belasting for dyrene. Oppstår det skader så er det er direkte dyremishandling, sier Anton Krag, biolog og daglig leder ved Dyrevernalliansen, til Dagbladet.

At dyr blir pint av forskernes halsbånd er et økende problem og Krag kjenner til mange lignende tilfeller.

Veterinær Stig Risbergseter har undersøkt jerven og mener det er snakk om kronisk forandring i huden på grunn av langvarig slitasje og irritasjon. Det er også åpne sprekker i huden.

- Jeg er glad det ikke er meg som har det såret. Og dersom jeg hadde fått inn en hund med et slikt sår, hadde det helt klart blitt en dyrevernssak, avslutter han, sier Risbergseter til Finnmark Dagblad.

Utsatt for skader Jerv er spesielt utsatt for slike skader på grunn av smalt hode og kort hals. Halsbåndet må sitte svært stramt for at jerven ikke klarer å få det av.

- Dyrene vil hele tiden prøve å få av halsbåndet. I tillegg vil halsbåndet presse pelsen til huden som kan forårsake fukt, varmetap og sår, sier Krag.

Han synes det er trist at dyr blir utsatt for disse lidelsene.

- Det er uforsvarlig. Mange av dyrene går rundt med bånd på flere hundre gram som ikke fungerer eller som ikke blir brukt av forskere lenger. Halsbåndene bør tas av når forskningen er over, eventuelt sette på bånd som faller av av seg selv etter en fastsatt tid,  sier han.

Han stiller seg positiv til å benytte seg av alternative metoder som å samle avføring og å sette ut hårfeller. Da kan forskerne utføre en DNA-analyse for å gjenkjenne enkeltdyr.

Ikke fra halsbåndet - Med et lite forbehold mener jeg at det er ytterst usannsynlig at skaden på jerven kommer fra halsbåndet, sier professor Jon Arnemo ved Høgskolen i Hedmark. Han er ansvarlig veterinær for gaupe- og jervprosjektet i Finnmark og Troms.

Han peker på sårets lokasjon som en av grunnene til at såret ikke kan komme av halsbåndet.

- Ut i fra bildene ligger såret for langt unna båndet. Hvis båndet hadde vært så løst hadde det ville ha falt av jerven, sier Arnemo som har merket jerv i rundt 20 år.

Han legger til at jerven ofte havner i slåsskamper og kan ha blitt påført skaden i en kamp. Dyret er nå sendt til obduksjon.

Jerven ble merket i mars/april i år og skulle merkes på nytt i februar 2013. Halsbåndet på den skutte jerven hadde en forsvakningssone som gjør at det vil falle av etter ett til to år om det slutter å fungere.

- Det er ingen jerv som må gå med ødelagte bånd resten av livet, fastslår Arnemo.

TRIST: Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, synes det er trist at dyr utsettes for lidelser forårsaket av forskning.  Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen
TRIST: Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, synes det er trist at dyr utsettes for lidelser forårsaket av forskning. Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen Vis mer