LANG FERD: En jerv av denne typen, som det heter, ble i fjor høst skutt i Hedmark etter en 80 mils ferd fra nord. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
LANG FERD: En jerv av denne typen, som det heter, ble i fjor høst skutt i Hedmark etter en 80 mils ferd fra nord. Foto: Oddmund Lunde / DagbladetVis mer

Jerv vandret 800 kilometer. Nå er den skutt i Hedmark

Begynte ferden i Kiruna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En jerv som beveget seg over 800 kilometer fra Kiruna i Nord-Sverige til Hedmark, ble skutt i Rendalen i fjor høst. Det viser nye DNA-analyser.

- Våre DNA-analyser viser at hannjerven «Ind1253», også kalt «Kirunajerven», ble skutt under lisensjakt i Rendalen i Hedmark i oktober i fjor. Den hadde da tilbakelagt over 800 kilometer i luftlinje fra den første gang ble påvist i Kiruna nord i Sverige sommeren 2011, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Rovdata analyserer vevsprøver fra døde jerver, samt ekskrementer og hår fra jerv som samles inn fra januar til juni hvert år. Det er dette arbeidet som viste at det var den bevandrede jerven som ble skutt i Rendalen.

Vandringen fra Kiruna til Hedmark er den lengste dokumenterte reisen en jerv har gjennomført siden overvåkingen startet i 2001.

Ind1253 var trolig to-tre år gammel da den ble skutt.

(NTB)