Jervell brukte moral-slegga

TROMSØ (Dagbladet): - Alle gode naboer er døde, sa professor Jakob Jervell, og øldrikkende studenter i en heksegryte av en pub i Tromsø nikket. Råtassen Jervell kom til det stappfulle skjenkestedet og brukte storslegga mot politikere, teknologer, industriledere samt verdikommisjonens mandat og sammensetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi lider av samfunns-infarkt, ropte han, og fortsatte nådeløst:

- De som vokser opp tenker ikke hva som er rett eller galt, men hva som er lurt eller dumt. Det lærer de hjemme. Skolens første oppgave må være å 'avlære' elevene det foreldrene har innprentet dem.

Pub-debatten inngår i en møterekke som Studentsamfunnet i Tromsø arrangerer. I går kveld svirret de dristige tanker rundt i røyk- og øldunsten som i gode, gamle dager.

Amen og skål

Professor Jervell slo bombastisk fast at felleskapets gode verdier er dumpet på historiens skraphaug. Egoisme, grådighet og misunnelse har kommet i stedet.

Arthur Arntzen, avholdsmann og medlem av Jervells forhatte kommisjon, klappet iherdig da teologen avsluttet med 'amen' og tørste struper tok plass ved bardisken.

- Provoserende og tankevekkende, mente Arntzen.

- Jo tettere vi bor, jo færre naboer får vi. Fortsetter vi med avfolkingen, dør naboene, Jervell har noen poenger, ja, sa Arthur Arntzen til Dagbladet.

Ansvarlige for umoral

Verdikommisjonen må hente inspirasjon nettopp fra slike summende forsamlinger med kruttsterke meninger, mener Arntzen. Jakob Jervell var uhyre skeptisk til Bondeviks hjertesak, og etterlyste representanter for dem som står for umoralen i kommisjonen:

- Hvor er politikerne, teknologene, næringslivslederne? spurte Jervell.

- Det er fatalt at de mangler. De er ansvarlige for å ha skapt et samfunn der alle kriger mot hverandre, motivasjonen er kun å fremme egne interesser. Fellesskapet har ingen verdi lenger. Det er vår kulturskam at pasienter, som alltid har vært omgitt av samfunnets solidaritet, nå må organisere seg for å vinne fram, mente Jakob Jervell, som også rettet sin skarpe tunge mot regjeringens moralske plattform.

Makt viktigere enn moral

- Heldigvis har vi fått en partnerskapslov. Men hvem er det som administrerer loven? Og abortloven? Jo, kristelig folkeparti, lovens mest innbitte motstandere. Hva slags moral er det å sette makt for enhver pris foran alle andre verdier, spurte Jervell.

Han fryktet at verdikommisjonen ville jobbe i et fullstendig lufttomt rom og ikke tørre å reise den nødvendige samfunnskritikk.

- Da ender vi opp med 17. mai-taler, en serie selvfølgeligheter som alle kjenner fra før.

Arthur Arntzen delte ikke Jervells grunnleggende skepsis mot verdikommisjonen.

- Hvis vi ikke klarer å utrette noe mer enn å gjenreise den alminnelige folkeskikk, så har vi da gjort noe, mener Arntzen, som er glad for at makteliten ikke er representert i kommisjonen.

- Politikere og industritopper har i samspill skapt egoismen og grådigheten i samfunnet. Derfor er det et genitrekk å sette sammen en alternativ kommisjon uten slike maktpersoner, sier Arntsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer