Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jervjakt kan bli stanset

Jakta på i alt 13 jerver utenfor kjerneområdet på Dovre og i Rondane kan bli stanset. Verdens Naturfond, Norgers Naturvernforbund og Foreningen Våre Rovdyr betegner lisensjakta som et forsøk på nedslakting av jervstammen i Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for Naturforvaltning beslutter trolig i dag om jakta skal utsettes. Naturvernorganisasjonene påklager at man har fastsatt en kvote som i realiteten er større enn det antall jerver som faktisk befinner seg i de områdene jakta skal foregå: Trollheimen og fjellområdene rundt kjerneområdet på Dovre og i Rondane.

Over 400 jegere står klare til å ta fatt på jakta. Oppdal kommune har gitt tillatelse til bruk av snøscooter til frakt av ustyr og åte. Tillatelsen er påklaget da den kan være i strid med loven om motorferdsel i utmark.
Foreningen Våre Rovdyr etterlyser bestandregistreringer og data fra slike i fem fylker: Sør-Trøndelag, Hedmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Oppland. Etter det Foreningen Våre Rovdyr har grunn til å tro har registreringene vært mangelfulle. Myndighetene vet ikke hvor mange jerver som faktisk eksisterer. Således blir den storstilte jakta den rene hasard, opplyser foreningens talsmann Viggo Ree. Jervjakta er også i strid med rovviltmeldingas intensjoner, fastslår organisasjonene.

Jakta er besluttet av den nyopprettede jervnemnda, hjemlet i Stortingets rovviltmelding. Verdens Naturfornd krever formannen Ola Arne Aune fra Oppdal og Egil Ulateig fra Lesja fjernet fra nemnda, da de mener at begge har utmerket seg som de reneste rovdyrhatere.

I første omgang skal Direktoratet for naturforvaltning beslutte om jakta skal utsettes til klagene fra miljøorganisasjonene er behandlet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!