Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jesse Jackson sjokkert i Kenya

NAKURU (NTB-Reuters-AFP): Den amerikanske borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson uttrykte i dag sjokk og vantro etter et møte med ofre for volden i Kenyas Rift Valley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jackson som nå er president Bill Clintons utsending til Afrika, besøkte den kenyanske byen Nakuru som ledd i en afrikansk rundreise til Kenya, Kongo og Liberia.

- Herre Gud, utbrøt Jackson da han så John Ndungu, en småbonde fra Nakuru-området som var innlagt på sykehus etter å ha blitt angrepet i sitt hjem i går.

Ndungus nese og lepper var skåret bort og tre pilspisser sto dypt inn i ryggen. Baptisten Jackson satte seg for å be for voldsofferet, før pasienten ble trillet inn på operasjonssalen.

Voldsutbrudd

Nakuru er sentrum i Rift Valley-provinsen, der flere tusen mennesker har flyktet fra en serie blodige aksjoner den siste tiden. Angrepene begynte etter valget på president og nasjonalforsamling 29. desember.

Forrige uke innførte president Daniel arap Moi portforbud i Nakuru. Moi beordret også sikkerhetsstyrkene til å iverksette alle nødvendige tiltak for å gjenopprette ro i landet.

Opposisjonspolitikere har beskyldt Mois regjerende parti KANU for å nøre opp under voldshandlingene som straff for at medlemmer av den store kikuyu-stammen stemte på opposisjonen under valget.

Menneskerettigheter

Jesse Jackson var ledsaget av USAs Kenya-ambassadør Prudence Bushnell da han søndag besøkte tre lokale sykehus i Nakuru. På sin vandring gjennom byens gater stanset Jackson stadig opp for å håndhilse på forbipasserende. Flere steder ble han møtt av applaus.

Møtet med voldsofrene gjorde tydelig sterkt inntrykk på amerikaneren.

- Brødre bør ikke angripe hverandre. Den eneste veien framover går gjennom gjenoppbygging, sa Jackson.

Den sorte borgerrettsforkjemperen har sagt at han på det sterkeste vil be president Moi få stanset urolighetene som har krevd mer enn 120 menneskeliv siden 14. januar.

Jackson vil ifølge en av hans talsmenn fokusere på menneskerettigheter i et bredt perspektiv under sin rundreise i Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!