NI DREPT: Pårørende sørger etter at 26 år gamle Chris Harper Mercer åpnet ild på Umpqua Community College i Oregon for noen uker siden og drepte ni personer. Så tok han sitt eget liv. Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times / NTB scanpix
NI DREPT: Pårørende sørger etter at 26 år gamle Chris Harper Mercer åpnet ild på Umpqua Community College i Oregon for noen uker siden og drepte ni personer. Så tok han sitt eget liv. Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times / NTB scanpixVis mer

Jessica (24) var rasende over drepte studenter, nå varsler hun obskøn aksjon

Amerikansk studentprotest får stor, internasjonal oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august neste år vil det tre i kraft en ny lov i Texas. Da blir det lovlig å bære skjulte våpen inne på universitetsområder i den amerikanske delstaten.

Dette har vakt både frykt og harme, og studentene i Texas varsler nå at de vil ta i bruk et noe utradisjonelt våpen i kampen mot den nye loven - dildoer festet til skoleveskene.

Stor oppslutning En Facebook-kampanje som ble opprettet sist fredag har allerede fått bortimot 9000 medlemmer og stor dekning i både nasjonale og internasjonale medier. Washington Post beskriver aksjonen som 2000-tallets reinkarnasjon av 70-talls-slagordet «Make Love not War».

Initiativtaker Jessica Jin (24), tidligere student ved University of Texas, skriver i en e-post til Dagbladet at det hele begynte da hun hørte på en radiodebatt om skoleskytingene i USA de siste ukene.

«COCKS NOT GLOCKS»: Er det fengende slagordet kampanjen har fått. Protestaksjonen vil settes i verk til neste år. Illustrasjon: Aubrey Langford
«COCKS NOT GLOCKS»: Er det fengende slagordet kampanjen har fått. Protestaksjonen vil settes i verk til neste år. Illustrasjon: Aubrey Langford Vis mer

- Jeg ble veldig frustrert over de som fortsatt prøvde å bortforklare dette, eller finne unnskyldninger for dette gjentakende voldsmønsteret, og sa til meg selv: «Herregud, disse menneskene er dildoer», skriver hun.

- Jeg kunne ikke tro at folk fortsatt kunne sitte der og forsvare retten til å bære våpen samtidig som de så familier sørge over sine drepte barn.

Ment som spøk Jin skriver videre at hun deretter begynte å undersøke regelverket rundt dildoer på universitetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da jeg oppdaget at det er mot reglene å bære åpenlyst rundt på dildoer, kunne jeg bare ikke dy meg. Hvordan går det an å bli forferdet over dildoer, men ikke alle som blir skutt?

INITIATIVTAKEREN: Det er 24 år gamle Jessica Jin som står bak den uvanlige protestaksjonen. Hun sier til Dagbladet at det hele i utgangspunktet var ment som en spøk, men hun er glad for all oppmerksomheten de har fått. Foto: Privat
INITIATIVTAKEREN: Det er 24 år gamle Jessica Jin som står bak den uvanlige protestaksjonen. Hun sier til Dagbladet at det hele i utgangspunktet var ment som en spøk, men hun er glad for all oppmerksomheten de har fått. Foto: Privat Vis mer

Selv om protestaksjonen i utgangspunktet bare var ment som en spøk, er hun glad for all oppmerksomheten den har fått på verdensbasis.

- Dette har gitt oss en god mulighet til å påvirke de ulike synene på våpenkontroll lokalt, nasjonalt og internasjonalt, skriver hun.

Som Dagbladet skrev tidligere i oktober, vil stadig færre amerikanere innføre våpenkontroll, selv om masseskytinger skjer nesten hver dag i USA.

Slutter i jobben Den nye loven om skjulte våpen ble kunngjort av Texas-guvernør Greg Abbott i juni, skriver BBC. Offentlige universiteter kan innføre våpenfrie soner, mens private universiteter kan la være å implementere loven.

Flere studenter har i ettertid bedt lederen for University of Texas om å innføre begrensninger, mens økonomiprofessor Daniel Hamermesh har varslet at han vil fratre sin stilling fordi han frykter for sin sikkerhet, skriver The Daily Texan.

Dildo-aksjonen er varslet samtidig som loven trer i kraft.

- Har fått drapstrusler Dette har ikke gått våpenforkjemperne hus forbi. De har skrevet en rekke innlegg på Facebook-siden, og Jin hevder overfor Dagbladet at hun er blitt truet på livet.

- Jeg har mottatt drapstrusler og fornærmende meldinger, men jeg synes dette bare underbygger poenget mitt om at det er sykt at folk blir mer opprørt over dildoer enn våpen i klasserommene på universiteter, skriver hun.

Samtidig har kampanjen fått mye støtte, særlig av folk utenfor USA.

- Vi diskuterer dette mye her hjemme, men alle i utlandet ser ut til å umiddelbart forstå hvorfor det gir mening å protestere på denne måten, mener Jessica Jin.

SKAMMENS SØYLER: Denne oversikten viser hvor mange amerikanere som er blitt drept i masseskytinger de siste åra. Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKAMMENS SØYLER: Denne oversikten viser hvor mange amerikanere som er blitt drept i masseskytinger de siste åra. Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer