Jessica (24) var rasende over drepte studenter, nå varsler hun obskøn aksjon

Amerikansk studentprotest får stor, internasjonal oppmerksomhet.

NI DREPT: Pårørende sørger etter at 26 år gamle Chris Harper Mercer åpnet ild på Umpqua Community College i Oregon for noen uker siden og drepte ni personer. Så tok han sitt eget liv. Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times / NTB scanpix
NI DREPT: Pårørende sørger etter at 26 år gamle Chris Harper Mercer åpnet ild på Umpqua Community College i Oregon for noen uker siden og drepte ni personer. Så tok han sitt eget liv. Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august neste år vil det tre i kraft en ny lov i Texas. Da blir det lovlig å bære skjulte våpen inne på universitetsområder i den amerikanske delstaten.

Dette har vakt både frykt og harme, og studentene i Texas varsler nå at de vil ta i bruk et noe utradisjonelt våpen i kampen mot den nye loven - dildoer festet til skoleveskene.

Stor oppslutning En Facebook-kampanje som ble opprettet sist fredag har allerede fått bortimot 9000 medlemmer og stor dekning i både nasjonale og internasjonale medier. Washington Post beskriver aksjonen som 2000-tallets reinkarnasjon av 70-talls-slagordet «Make Love not War».

Initiativtaker Jessica Jin (24), tidligere student ved University of Texas, skriver i en e-post til Dagbladet at det hele begynte da hun hørte på en radiodebatt om skoleskytingene i USA de siste ukene.

«COCKS NOT GLOCKS»: Er det fengende slagordet kampanjen har fått. Protestaksjonen vil settes i verk til neste år. Illustrasjon: Aubrey Langford
«COCKS NOT GLOCKS»: Er det fengende slagordet kampanjen har fått. Protestaksjonen vil settes i verk til neste år. Illustrasjon: Aubrey Langford Vis mer

- Jeg ble veldig frustrert over de som fortsatt prøvde å bortforklare dette, eller finne unnskyldninger for dette gjentakende voldsmønsteret, og sa til meg selv: «Herregud, disse menneskene er dildoer», skriver hun.

- Jeg kunne ikke tro at folk fortsatt kunne sitte der og forsvare retten til å bære våpen samtidig som de så familier sørge over sine drepte barn.

Ment som spøk Jin skriver videre at hun deretter begynte å undersøke regelverket rundt dildoer på universitetet.

- Da jeg oppdaget at det er mot reglene å bære åpenlyst rundt på dildoer, kunne jeg bare ikke dy meg. Hvordan går det an å bli forferdet over dildoer, men ikke alle som blir skutt?

INITIATIVTAKEREN: Det er 24 år gamle Jessica Jin som står bak den uvanlige protestaksjonen. Hun sier til Dagbladet at det hele i utgangspunktet var ment som en spøk, men hun er glad for all oppmerksomheten de har fått. Foto: Privat
INITIATIVTAKEREN: Det er 24 år gamle Jessica Jin som står bak den uvanlige protestaksjonen. Hun sier til Dagbladet at det hele i utgangspunktet var ment som en spøk, men hun er glad for all oppmerksomheten de har fått. Foto: Privat Vis mer

Selv om protestaksjonen i utgangspunktet bare var ment som en spøk, er hun glad for all oppmerksomheten den har fått på verdensbasis.

- Dette har gitt oss en god mulighet til å påvirke de ulike synene på våpenkontroll lokalt, nasjonalt og internasjonalt, skriver hun.

Som Dagbladet skrev tidligere i oktober, vil stadig færre amerikanere innføre våpenkontroll, selv om masseskytinger skjer nesten hver dag i USA.

Slutter i jobben Den nye loven om skjulte våpen ble kunngjort av Texas-guvernør Greg Abbott i juni, skriver BBC. Offentlige universiteter kan innføre våpenfrie soner, mens private universiteter kan la være å implementere loven.

Flere studenter har i ettertid bedt lederen for University of Texas om å innføre begrensninger, mens økonomiprofessor Daniel Hamermesh har varslet at han vil fratre sin stilling fordi han frykter for sin sikkerhet, skriver The Daily Texan.

Dildo-aksjonen er varslet samtidig som loven trer i kraft.

- Har fått drapstrusler Dette har ikke gått våpenforkjemperne hus forbi. De har skrevet en rekke innlegg på Facebook-siden, og Jin hevder overfor Dagbladet at hun er blitt truet på livet.

- Jeg har mottatt drapstrusler og fornærmende meldinger, men jeg synes dette bare underbygger poenget mitt om at det er sykt at folk blir mer opprørt over dildoer enn våpen i klasserommene på universiteter, skriver hun.

Samtidig har kampanjen fått mye støtte, særlig av folk utenfor USA.

- Vi diskuterer dette mye her hjemme, men alle i utlandet ser ut til å umiddelbart forstå hvorfor det gir mening å protestere på denne måten, mener Jessica Jin.

SKAMMENS SØYLER: Denne oversikten viser hvor mange amerikanere som er blitt drept i masseskytinger de siste åra. Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKAMMENS SØYLER: Denne oversikten viser hvor mange amerikanere som er blitt drept i masseskytinger de siste åra. Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer