Jessica ble begravd levende

Gjerningsmannen dømt til døden i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jessica Marie Lunsford var bare ni år gammel da hun ble kidnappet, voldtatt og begravd levende av den pedofile John Evander Couey i 2005. I dag ble han dømt til døden for ugjerningen, melder AP.

Jessica Lunsford ble kidnappet fra sitt soverom i hjemmet i Homosassa i Citrus County i Florida 23. februar i 2005. Faren oppdaget at hun var borte morgenen dagen etter, og en stor letaksjon ble satt i gang. Nesten en måned senere ble hun funnet nedgravd bak et nabohus, bare 137 meter fra der hun bodde.

I mars i år ble Couey funnet skyldig i tiltalen om kidnapping, voldtekt og drap. Juryen anbefalte med et overtall av 10 mot to medlemmer å dømme han til døden. I dag bestemte dommer Ric Howard at Couey får dødsstraff.

Levende begravd

Jessicas far, Mark Lunford, var en av mange fremmøtte i retten i dag. Han gråt da dommeren leste opp en detaljert forklaring om hva som skjedde for over to år siden.

Couey kidnappet Jessica da hun var på rommet sitt, og tok henne med til husvognen han bodde i, like ved siden av. Der skal hun ha blitt holdt fanget og misbrukt av Couey. Over tre uker etter hun forsvant, ble hun funnet nedgravd i hagen bak husvognen. Hun var pakket inn i sløppelsekker, og obduksjonen viste at den ni år gamle jenta hadde blitt begravd levende.

Utenfor rettssalen etterpå, hadde faren en beskjed til Couey.

– Slutt å appellere. Ta straffen din.

Jessica ble begravd levende

Couey ble kort tid etter forsvinningen pågrepet i Georgia og tilstod at det var han som hadde tatt jenta. Tilståelsen ble senere ikke godtatt som bevis, da Couey ikke hadde advokat tilstede da han tilstod.

Drepte i panikk

De fysiske bevisene var likevel så sterke at juryen ikke fant tvil om at Couey hadde gjort det.

Jessicas blod ble funnet på en madrass, sammen med Coueys sæd. Fingeravtrykkene henens ble funnet i et skap etterforskerne mente hun ble holdt innesperret i.

Fengselsvakter og etterforskere har forklart at Couey ved flere anledninger fortalte om detaljer fra drapet, og insisterte på at han ikke hadde ment å drepe jenta, men at han fikk panikk da leteaksjonen og etterforskningen fikk så stor plass i media.

En av Coueys forsvarere argumenterte under rettssaken med at mannen er mentalt tilbakestående og derfor ikke kunne dømmes til døden. En lov fra 2002 sier at mentalt tilbakestående ikke kan henrettes. Dommer Howard avviste punktet tidligere denne måneden.

Var i live

I ukene da politi lette etter Jessica, banket de ved to anledninger på boligen der Couey bodde sammen med sin halvsøster. Søsteren er aldri mistenkt for å ha visst om kidnappingen, men politiet mener at dersom hun hadde fortalt at broren bodde sammen med henne, kunne Jessica blitt funnet mens hun ennå var i live.

KIDNAPPET; MISBRUKT OG DREPT: For to år siden ble Jessica kidnappet. Etter tre uker ble hun funnet nedgravd i hagen til en pedofil. I dag, to og et halv år etter, ble gjerningsmannen dømt til døden. Foto: SCANPIX/AP/Citrus County Sheriff\'s Dept.
KIDNAPPET; MISBRUKT OG DREPT: For to år siden ble Jessica kidnappet. Etter tre uker ble hun funnet nedgravd i hagen til en pedofil. I dag, to og et halv år etter, ble gjerningsmannen dømt til døden. Foto: SCANPIX/AP/Citrus County Sheriff\'s Dept. Vis mer

Saken utløste et raseri i USA, og mange mente rettssytemet hadde sviktet da det ikke påla Couey å registrere sin nye adresse. Voldtekten og drapet på Jessica førte til at flere stater i USA innførte nye lover vedrørende dømte seksualforbrytere.

Couey hadde før kidnappingen og drapet på Jessica et 30 år langt rulleblad, hovedsakelig for innbrudd. I 1991 ble han dømt for å ha blottet seg for en fem år gammel jente.

- TA STRAFFEN DIN: Jessicas far, Mark Lunsford under rettssaken mot Couey. Etter at dommeren i dag dømte Couey til døden, henvendte faren seg til Couey da han sa: - Ta straffen din.
DØMT TIL DØDEN: John Evander Couey skal henrettes for kidnappingen, voldtekten og drapet på ni år gamle Jessica Lunsford i 2005.
LEVENDE BEGRAVD: Jessica ble funnet begravd i hagen bak husvognen der Couey bodde.