TATT I MOT SOM HELT:  Jessica Watson (16) kom lørdag hjem til Australia etter å ha fullført en verdensomseiling helt alene. Hun er den yngste som noensinne har gjort dette. Foto:  AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD
TATT I MOT SOM HELT: Jessica Watson (16) kom lørdag hjem til Australia etter å ha fullført en verdensomseiling helt alene. Hun er den yngste som noensinne har gjort dette. Foto: AFP PHOTO / Torsten BLACKWOODVis mer

Jessica Watson (16) i mål etter verdensomseiling

Er den yngste som har seilt jora rundt alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den 16 år gamle australske jenta Jessica Watson kom lørdag i mål som den yngste personen som noensinne har gjennomført en verdensomseiling helt alene.

Jessica la til kai i Sydney like før klokka 14 lokal tid lørdag etter 210 dager til havs. Verdensomseilingen ble gjennomført uten stopp og uten hjelp, og jenta kom i mål én måned og tre dager tidligere enn planlagt.

Jessica er dermed den yngste personen som noensinne har gjennomført en verdensomseiling alene, uten stopp og uten hjelp.

Titusener av mennesker var møtt opp langs brygga i Sydney for å ønske henne velkommen hjem, og innseilingen ble sendt direkte på australsk fjernsyn.

- Hun er hjemme, sa mora Julie gråtende da 16-åringen passerte mållinjen.

Nasjonalhelt

Så snart båten var fortøyd, ble verdensomseileren mottatt av statsminister Kevin Rudd. Han hyllet henne som landets nye nasjonalhelt.

- Jess, velkommen tilbake til fast grunn. Velkommen hjem til Australia. Du føler deg kanskje litt ustø akkurat nå, men i alle australieres øyne står du støtt som Australias nyeste helt. Du er en helt for alle unge australiere, du er en helt for alle unge australske kvinner, sa Rudd.

Jessica var derimot ikke enig.

- Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg er ei vanlig jente som mente drømmen kunne bli til virkelighet. Du trenger ikke være noe utenom det vanlige for å oppnå noe utrolig. Du må bare ha troen og arbeide hardt. Alt er mulig.

Jessica fortalte at voksne mange ganger hadde ledd av henne.

- Da jeg var ei lita jente trodde ikke folk jeg hadde evnen til å gjøre disse tingene. De forstår ikke hva unge folk, hva 16-åringer og hva jenter kan få til.

Ingen offisiell rekord

Jessica Watson tilbakela en distanse på 23.000 nautiske mil i sin rosa 33-foter. Hun trosset bølger som var 12 meter høye og fortærte hele 576 sjokolader i løpet av turen. Ved to anledninger krysset hun ekvator.

Alt dette var likevel ikke nok for bransjeorganet World Speed Sailing Council, som konkluderte med at reisen var for kort til å overgå landsmannen Jesse Martin, som var 18 år da han fullførte sin verdensomseiling i 1999.

Jesse Martin var på sin side full av lovord, og han gikk selv om bord i båten og holdt roret de siste meterne inn til kai så Jessica kunne nyte øyeblikket.


(NTB)


TILBAKE HOS MAMMA:  Her er Jessica sammen med moren Julie (R) og statsminister Kevin Rudd Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
TILBAKE HOS MAMMA: Her er Jessica sammen med moren Julie (R) og statsminister Kevin Rudd Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD Vis mer