PÅ TUR MED MAMMA: I 1998 tok Jessicas mor med seg barna sine på ferie til hjemlandet, Den dominikanske republikk. Foto: Privat
PÅ TUR MED MAMMA: I 1998 tok Jessicas mor med seg barna sine på ferie til hjemlandet, Den dominikanske republikk. Foto: PrivatVis mer

Jessicas stefar voldsanmeldt ni ganger på 18 måneder. Så drepte han mammaen hennes

Bare halvparten av politidistriktene har tatt i bruk nytt verktøy som kan hindre partnerdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Få med deg Dagbladet Magasinets nettspesial «Barna som ble igjen»

(Dagbladet): I Dagbladets dokumentarserie om barna som er etterlatt etter partnerdrap (krever innlogging) siden 2000, kommer det fram at 52 av 118 barn mistet en forelder - til tross for at myndighetene var varslet om vold i hjemmet.  

Jessicas stefar var anmeldt for vold ni ganger i løpet av 18 måneder, før han i desember 2001 drepte moren hennes. Se og les hele historien hennes i Magasinets nettspesial «Barna som ble igjen».

Ti år etter at Jessica mistet mammaen sin, i 2011, fikk norsk politi et nytt verktøy for å kartlegge risiko og forebygge partnervold og, i ytterste konsekvens, drap. Da ble SARA (Spousal Assault Risk Assessment Guide) tatt i bruk, først som et prøveprosjekt ved politistasjonene på Stovner i Oslo og Horten i Vestfold.  

- Avgjørende - SARA er et verktøy for å avdekke risikonivået for gjentatt partnervold. Brukt riktig kan det være avgjørende for barn som opplever alvorlig vold mellom foreldrene, sier politioverbetjent Camilla Grimsæth i Vestfold politidistrikt.

Hun ledet pilotprosjektet i Vestfold, og har lært opp lederne og fagpersoner i 14 av landets 27 politidistrikter.

Kartleggingsverktøyet er utviklet av kanadiske psykologer og forskere.

Sentralt står ei sjekkliste med risikofaktorer hos voldsutøver og sårbarhetsfaktorer hos offeret. Sjekkpunktene skal hjelpe politiet å vurdere risikoen for framtidig vold, og avgjøre hvilke andre samfunnsaktører som må involveres.

- Å bekjempe vold i nære relasjoner er et samfunnsansvar. Politiets oppgave er å avdekke og beskytte. SARA har liten verdi hvis ikke politiets funn blir fulgt opp av andre samfunnsaktører som kan hjelpe voldsutøver og offer. Det kan være psykologtjeneste, Alternativ til vold, NAV eller barnevern.

Tas ikke i bruk Beslutningen om å innføre SARA i alle politidistrikter, er forankret i Stortingsmeldingen «Forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner» (2012-2013) og i regjeringens handlingsplan «Et liv uten vold» (2014-2017). Ifølge handlingsplanen skulle ordningen vært innført i alle politidistrikter i 2013. Det er den ikke.

En kartlegging Juridisk rådgivningstjeneste for kvinner (Jurk) gjorde våren 2014 viste at bare ett av 27 distrikter hadde begynt implementeringen av ordningen.

Da Magasinet foretok en ringerunde til samtlige politidistrikter i mars i år, hadde fortsatt bare halvparten av politidistriktene tatt verktøyet i bruk.

Flere hadde som mål å gjøre det i løpet av året, mens representanter for mindre distrikter fortalte at de ikke har nok ressurser.  Ifølge politidirektoratet er hovedutfordringen å få på plass riktig kompetanse.

- Fantastisk verktøy - SARA er et fantastisk kartleggingsverktøy, med flere tilleggsfunksjoner: Det tvinger politiet til å tenke annerledes om partnervold, og til å gå inn i familiene, sier leder i Jurk, Marta Trzcinska.

Hun mener det er «komplett uforståelig» at ikke alle politidistrikter for lengst har tatt verktøyet i bruk.

- Kunne SARA utgjort den avgjørende forskjellen for noen av barna som etterlates etter dødelig familievold?

- Helt klart.

Politidirektoratets nye målsetting, er at SARA skal være i bruk i alle politidistrikter innen utgangen av 2015.

Kan hindre drap Politioverbetjent Camilla Grimsæth sier at hun ikke kan kommentere den forsinkede implementeringen. Hun vil derimot gjerne understreke betydningen SARA kan ha for barn som lever med foreldres partnervold:

- Det handler om å endre et barns liv. I ytterste konsekvens hindre drap. Ved høy risiko for gjentatt partnervold, tilbyr vi i tråd med SARA alltid separate motivasjonssamtaler til voldsutsatte og voldsutøver. I den samtalen er også barnet sentralt. I dag vet vi at barn som lever med vold i nær relasjon har høy risiko for å bli psykisk skadet. Mens voldsutøver og voldsutsatte kan velge om de vil leve med volden, har ikke barn denne muligheten.  

- Derfor er det særdeles viktig at ansvaret for hva barnet utsettes for, plasseres hos voldsutøver og voldsutsatte, sier Grimsæth. 

STEFAR DREPTE MAMMA: Jessica mistet mora si i 2001. Foto: Agnete Brun
STEFAR DREPTE MAMMA: Jessica mistet mora si i 2001. Foto: Agnete Brun Vis mer