Jessikka ble utsatt for ekstrem hets etter å ha avslørt trollfabrikk. Nå er pro-russisk aktivist tiltalt

Johan Bäckman nekter all skyld.

Foto: Matti Paaavonen, Det estiske utenriksdepartementet / Wikimedia Commons
Foto: Matti Paaavonen, Det estiske utenriksdepartementet / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den profilerte finske pro-russiske aktivisten Johan Bäckman er nå tiltalt for å ha stått bak ekstrem hets mot journalisten Jessikka Aro. Det melder Expressen, som henviser til blant andre Hufvudstadsbladet.

Forholdene Bäckman er tiltalt for, omfatter forfølgelse og grov ærekrenkelse. De skriver seg fra perioden 2014-16.

- Handlingene retter seg mot en representant for mediene som utfører sitt arbeid, med det åpenbare formål å påvirke kvaliteten på arbeide, sier Juha-Mikko Hämäläinen til nyhetsbyrået STT.

Han framholder at konsekvensene av hetsen mot Aro har vært betydelige.

SMS fra avdød far

Aro er prisbelønt etter at hun blant annet infiltrerte og avslørte en russisk nettrollfabrikk i St. Petersburg for statskanalen YLE. Men prisen har vært høy:

En massiv internasjonal svertekampanje ble satt i gang, og er beskrevet i artikkelen «Mitt år som pro-russisk trollmagnet». Blant virkemidlene var påstander om at hun er narkolanger eller betalt av Nato. Hun ble framstilt som bimbo i en YouTube-video, og fikk anonyme oppringninger med skuddlyder i andre enden - og en falsk SMS fra sin for lengst avdøde far.

Det meste av hetsen ble framsatt på falske Facebook-profiler hvis innhold for øvrig for en stor del er lenker til russiske nyhetssider som Sputnik og RT.

Bäckman nekter for å stå bak hets mot Aro som ledd i en informasjonskrig. På den annen side hevder aktivisten at hun står bak en kampanje mot Russland som han har vært med på å bekjempe.

Til det norske forsvarsrettede nettstedet aldrimer.no sier aktivisten at tiltalen er ukjent for ham.

«satan 2»: Det russiske forsvaret offentliggjorde bilder av en prøveskyting av deres nye interkontinentale våpen, som de har døpt «Satan 2». Video: CNN Vis mer Vis mer

Vis mer Vis mer Vis mer

- Å skrive om en tiltale vil være å drive desinformasjon. Jeg har ikke sett noen tiltale, og det har ikke funnet sted, skriver han i en e-post.

Uønsket i Estland

Finnen har en lang historie med kontroverser bak seg. Han er langt mer eksponert i russiske medier enn landets statsminister og president, og har markert seg med uttalelser om barnevernssaker som omfatter russere bosatt i utlandet. Han har også markert støtte til Russlands anneksjon av Krimhalvøya.

Han anerkjenner ingen av de baltiske landene, som ble uavhengige fra Sovjetunionen i 1991 og har en stor etnisk russisk minoritet. Fordi han hevder at russerne i landene er utsatt for et slags apartheid, er han erklært uønsket i Estland. Han er også blitt kastet ut fra Moldova, et annet østeuropeisk land med problematisk forhold til Russland og den russiske minoriteten.

Aktivisten mener også at drapet på journalisten og Vladimir Putin-kritikeren Anna Politkovskaja i 2006 var iscenesatt av krefter som ønsket å sverte den russiske presidenten.

Ikke minst har Bäckmans uttalelser om Finlands syn på Russland vekket harme i hjemlandet. Han hevder blant annet at Finland under andre verdenskrig ba Hitler ødelegge beleirede Leningrad (St. Petersburg), og mener finnene så for seg et Stor-Finland på bekostning av sovjetisk territorium, inkludert etnisk rensning.

- Vi ser et tilbakevendende mønster med at det åpne samfunns muligheter utnyttes på ulike måter, med målsetningen å gjøre skade på Vesten. Derfor er denne tiltalen viktig for flere land; den markerer en grense for hva som kan tillates, sier den svenske kommentatoren Patrik Oksanen.

Oksanen håper saken vil bidra til å at svenske myndigheter undersøker saker med mistenkt russisk påvirkning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer