Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jesus (51) drept av mystisk sykdom

Over 24 000 døde av gåtefull nyresvikt i Mellom-Amerika siden 2000.

DØDE: Sukkerfabrikkarbeider Jesus Ignasio Flores (51) er en av over 21 000 personer som er døde siden 2000 av nyreproblemer med ukjent årsak i Mellom-Amerika. Eksperter mener hardt, fysisk arbeid og stadig dehydrering over lang tid kan være en trigger for nyresvikten. Andre mener det hovedsaklig skyldes kjemikalier og sprøytemidler. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX
DØDE: Sukkerfabrikkarbeider Jesus Ignasio Flores (51) er en av over 21 000 personer som er døde siden 2000 av nyreproblemer med ukjent årsak i Mellom-Amerika. Eksperter mener hardt, fysisk arbeid og stadig dehydrering over lang tid kan være en trigger for nyresvikten. Andre mener det hovedsaklig skyldes kjemikalier og sprøytemidler. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden fikk Jesus Ignacio Flores kronisk nyresvikt. Kroppen ble overveldet av giftstoffer, og ute av stand til å jobbe ble nicaraguaneren herjet av kramper, oppkast og hodepiner. Han døde 19. januar i år, 51 år gammel.

Han etterlater seg åtte barn; to av dem utviser symptomer på den samme sykdommen.

Titusener døde Flores er ikke alene. Over 24 000 personer i Mellom-Amerika er blitt syke og omkommet av kronisk nyresvik, uten noen åpenbar årsak, siden 2000. I likhet med Flores har mange av dem tilbrakt et langt og fysisk hardt yrkesliv på for eksempel byggeplasser, åkrer, gruver, plantasjer og sukkerfabrikker.

I Chichigalpa, Flores' hjemby og et sentrum for Nicaraguas sukkerproduksjon, har mer enn hver fjerde mann symptomene på denne kroniske nyresvikten, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Dette er en sykdom som rammer uten advarsel. Og når den påvises, er det for seint, sier Wilfredo Ordonez til AP. Den tidligere åkerarbeideren er avhengig av dialyse fire ganger daglig, etter at han først fikk sykdommen for ti år siden.

Hardt arbeid Pasienter, lokale leger og aktivister sier synderen er langvarig og ubeskyttet eksponering for kjemikalier i landbruket, men «en voksende mengde bevis» peker mot en mer komplisert og sammensatt årsak, ifølge AP.

Bakgrunnen ligger trolig i det harde, fysiske arbeidet i høye temperaturer og med lite vann, gjennom mange år. Enkelte starter i jobben tidlig som i tiårsalderen. Den nådeløse rutinen er trolig en avgjørende faktor som kan utløse nyreproblemene på hittil ukjent vis, sier forskere til AP.

- Mangel på hydrering og fysisk arbeid er det bevisene peker sterkest mot, sier epidemiologiprofessor og nyresviktekspert Daniel Brooks ved Boston University.

- For utbredt Mens sykdommen er påvist så langt nord som Mexico og sør som Panama, er ikke hardt, fysiske arbeid, lange dager og høye temperaturer noe de mellomamerikanske landene er alene om. Enkelte mener derfor at menneskeskapte faktorer ikke kan utelukkes.

- Jeg mener alt peker bort fra sprøytemidler. Dette er for multinasjonalt. For utbredt, sier dr. Catharina Wesseling, en epidemiolog og direktør for et program som arbeider med arbeid, helse og miljø i landene.

Flere andre støtter seg mot ideen om at gjentakende dehydrering kan være årsaken.

- Jeg ville plassert pengene på daglig, akutt dehydrering. Det min gjetning, men ingenting er bevist. Dette er et nytt konsept, men det finnes noe bevis som støtter det, sier nyrespesialist Richard J. Johnson ved University of Colorado til AP.

- Det er andre måter å skade nyren på. Tungmetaller, kjemikalier og gifter er blitt vurdert, men til dags dato er det ingen ledende kandidater som kan forklare det som forgår i Nicaragua. Når disse mulighetene blir sjekket ut, rykker gjentakende dehydrering oppover på listen, sier han.

Uenig Ikke alle er enige i denne tankegangen. Lege Elsy Brizuela, som arbeider med et behandlingsprosjekt i El Salvador, mener svaret ligger i kjemikaliene.

DØDE: Segundo Zapata Palacios (49) arbeidet ved en sukkerplantasje i 20 år og har en typisk forhistorie for de rammede. Han døde av sykdommen 26. januar i år, to dager etter at dette bildet ble tatt. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX
DØDE: Segundo Zapata Palacios (49) arbeidet ved en sukkerplantasje i 20 år og har en typisk forhistorie for de rammede. Han døde av sykdommen 26. januar i år, to dager etter at dette bildet ble tatt. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX Vis mer

- Fellesnevneren er eksponering for insektmidler og gift, sier Brizuela til AP.

I Nicaragua har antallet dødsfall som følge av kronisk nyresvikt blitt mer enn doblet på ti år, fra 466 i 2000 til 1047 i 2010, ifølge en regional avdeling av Verdens helseorganisasjon, skriver AP. Også områder som dyrker sukkerroer i nordlige Costa Rica har opplevd en markant økning i antall tilfeller.

Mens økningen tildels kan skyldes bedre oppfanging av tilfeller, mener forskerne at de unektelig står overfor noe helt nytt og dødelig i regionen.

- Ukjent omfang Brooks og Johnsen sier de har «sett ekko av det mellomamerikanske fenomenet i varme jordbruksområder i Sri Lanka, Egypt og India». Jason Glaser, som driver en gruppe som hjelper de rammede i Nicaragua, sier de har begynt å motta liknende rapporter fra Australia.

- Vi vet virkelig ikke hvor utbredt dette er. Dette kan være en undervurdert epidemi, sier nyreekspert Daniel Brooks.

DØDELIG?  Mange av de syke og døde har arbeidet med å kutte roer på sukkerfabrikker. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX
DØDELIG? Mange av de syke og døde har arbeidet med å kutte roer på sukkerfabrikker. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling