- Jesus (51) drept av mystisk sykdom

Over 24 000 døde av gåtefull nyresvikt i Mellom-Amerika siden 2000.

DØDE: Sukkerfabrikkarbeider Jesus Ignasio Flores (51) er en av over 21 000 personer som er døde siden 2000 av nyreproblemer med ukjent årsak i Mellom-Amerika. Eksperter mener hardt, fysisk arbeid og stadig dehydrering over lang tid kan være en trigger for nyresvikten. Andre mener det hovedsaklig skyldes kjemikalier og sprøytemidler. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX
DØDE: Sukkerfabrikkarbeider Jesus Ignasio Flores (51) er en av over 21 000 personer som er døde siden 2000 av nyreproblemer med ukjent årsak i Mellom-Amerika. Eksperter mener hardt, fysisk arbeid og stadig dehydrering over lang tid kan være en trigger for nyresvikten. Andre mener det hovedsaklig skyldes kjemikalier og sprøytemidler. Foto: AP Photo/Esteban Felix/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For tre år siden fikk Jesus Ignacio Flores kronisk nyresvikt. Kroppen ble overveldet av giftstoffer, og ute av stand til å jobbe ble nicaraguaneren herjet av kramper, oppkast og hodepiner. Han døde 19. januar i år, 51 år gammel.

Han etterlater seg åtte barn; to av dem utviser symptomer på den samme sykdommen.

Titusener døde Flores er ikke alene. Over 24 000 personer i Mellom-Amerika er blitt syke og omkommet av kronisk nyresvik, uten noen åpenbar årsak, siden 2000. I likhet med Flores har mange av dem tilbrakt et langt og fysisk hardt yrkesliv på for eksempel byggeplasser, åkrer, gruver, plantasjer og sukkerfabrikker.

I Chichigalpa, Flores' hjemby og et sentrum for Nicaraguas sukkerproduksjon, har mer enn hver fjerde mann symptomene på denne kroniske nyresvikten, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Dette er en sykdom som rammer uten advarsel. Og når den påvises, er det for seint, sier Wilfredo Ordonez til AP. Den tidligere åkerarbeideren er avhengig av dialyse fire ganger daglig, etter at han først fikk sykdommen for ti år siden.

Hardt arbeid Pasienter, lokale leger og aktivister sier synderen er langvarig og ubeskyttet eksponering for kjemikalier i landbruket, men «en voksende mengde bevis» peker mot en mer komplisert og sammensatt årsak, ifølge AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer